Orbán Balázs: Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk

2024.09.30. 13:51 Módosítva: 2024.09.30. 13:51
Orbán Viktor politikai igazgatóját az ominózus Mandiner-interjúban tett kijelentésének pontos értelméről kérdezték hétfőn. Orbán Balázs azt mondta, Ukrajnában nem, de Magyarországon védekezne egy fegyveres konfliktus esetén.

„Az 1956-os szabadságharcosok mindent úgy és akkor csináltak, amikor kellett nekik, de én nem tenném azt Ukrajnában, amit az ukránok” – mondta Orbán Balázs a Telexnek abban a rövid interjúban, amelyet a politikai igazgató háza előtt vettek fel hétfőn, mielőtt a miniszterelnök politikai igazgatója munkába indult volna. 

A portál munkatársai Orbán Viktor politikai igazgatójának múlt heti, a Mandineren megjelent, nagy port kavart interjújában elmondottak tisztázása céljából keresték fel Orbán Balázst. Az ominózus interjúban ugyanis a politikai igazgató azt mondta, hogy „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2 és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett […]”.

Orbán Balázs elmondta, hogy az általa elmondottakat kettéválasztaná. Válaszának első részében azt mondta, hogy „1956 hősei magyar nemzeti hősök, és minden tiszteletet megérdemelnek, mindent úgy és akkor csináltak, ahogyan kellett nekik”. Válaszának másik felében arról beszélt, hogy semmi meglepetés sincsen az álláspontjában, hiszen Magyarország kormánya is ugyanazt mondja két és fél éve, vagyis hogy szerintük „a konfliktusnak nincsen a csatamezőn megoldása, és béketárgyalásoknak kellene következnie”.

Hogy mire gondolt, amikor azt mondta, hogy mi, magyarok nem csinálnánk azt, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csinált, arra a politikai igazgató úgy felelt, hogy „a béketárgyalásokhoz képest mindkét háborúban részt vevő fél másként látja, mert ők katonai úton szeretnék elérni a céljaikat. De ez nem jó a világnak és nem jó Magyarországnak”. Az interjú végén azonban kicsit konkrétabban is megjelölte, mire gondolt: 

Orbán Balázs: 1956 a magyar szuverenitásért vívott küzdelem. 

Telex: De hát pont ezt teszik az ukránok. 

Orbán Balázs: Igen. Ez az ő döntésük és az ő háborújuk.

Telex: Önök nem csinálnák.

Orbán Balázs: Nem, természetesen. Ukrajnában nem csinálnánk. Magyarországon csinálnánk. 

A miniszterelnök is reagált

A politikus egyébként közvetlenül a kijelentése után azzal védekezett, hogy félreértették a szavait, majd múlt hét pénteken elismerte, hogy hibát követett el, és bocsánatot kért azoktól, akiket emiatt megbántott.

A miniszterelnök is reagált, aki a legutóbbi Kossuth rádiós interjújában egyértelműen kijelentette, hogy az ilyen kínos témáknál pontosan kell fogalmazni. Orbán Viktor szerint Orbán Balázs ezt nem tette meg, ez pedig ebben a kontextusban „egy hiba volt”.