Új tranzakciós illeték jön október elsejétől

2024.09.30. 09:33
Már kiegészítő tranzakciós illetéket is kell fizetni a pénznemváltós ügyletek után augusztus elsejétől. Ezt az év végéig élő díjstop miatt nem háríthatják át a lakossági ügyfelekre, és cserébe a nagy részük egyelőre az illetékmentesség 20 ezer forintos határának 50 ezerre emelkedéséből sem élvezhet semmit, írja a Bank 360.

Október elsejétől az augusztusban jelentősen megemelt sápon felül kiegészítő illeték is terheli a konverziót tartalmazó ügyleteket.

Tehát amennyiben egy tranzakció különböző pénznemek közötti átváltást tartalmaz, erre az általános tranzakciós illetéken felül további 0,45 százalékot kell fizetni, ügyletenként 20 ezer forintos felső határral. 

Ráadásul az általános szabályoktól eltérően a kiegészítő illetéket belföldi magánszemélyek vagy vállalati ügyfelek ugyanannál a pénzintézetnél vezetett számlái közötti ügyletekre is kivetik, de legalább a bankkártyás műveletekre nem vonatkozik – emeli ki a  Bank360 .

Az év végéig szóló díjstop értelmében azonban a magánszemélyek egyelőre ezt a pluszterhet 2024-ben a pénzügyi szolgáltatók nem terhelhetik át. A korábbi tapasztalatok szerint a tranzakciós illetéket valamilyen módon a bankok érvényesítették előbb-utóbb a számlaköltségekben, de ezt már a díjstop alapján az augusztusi illetékemeléssel sem tehették meg. 

50 ezer forint alatt illetékmentesek 

Mint írták, augusztus 1-től nemcsak az átutalások után fizetendő tranzakciós illeték nőtt a másfélszeresére, 0,3 százalékról 0,45 százalékra, hanem az az illetékmentességi határ is megemelkedett, ameddig ezt a lakossági ügyleteknél nem kell megfizetni. 

2019-től a 20 ezer forint alatti átutalásokat nem terhelte illeték, idén augusztus 1-től viszont 50 ezer alatt illetékmentesek a pénzintézetek. 

A bankok hirdetményeiben azonban ez a kedvezményváltozás csak elvétve jelenik meg, miközben a tranzakciós illeték szinte minden kondíciós listában ott van. A lakossági hirdetményekben persze még a régi 0,3 százalékos értékek szerepelnek a kormány díjstopja miatt. 

Kiemelték: a díjemelés tehát tilos, a kedvezményt viszont átengednék, ha akarnák. Két nagybank, az MBH és a Raiffeisen ezt meg is tette: és a számlacsomagok kialakításakor figyelembe vette az illetékmentesség határát. Eddig is volt több olyan lakossági számlacsomagjuk, amelynél 20 ezer forint alatt minden átutalás díjmentes volt, augusztus 1-től ezeknél 50 ezer forint a határ. A bankok többsége viszont másképp akciózik.

A K&H például a banszámlacsomagoknál a tranzakciók számához köti a díjmentességet, az OTP pedig egy fix összeghatárig biztosítja, ami felmehet akár egymillió forintig is. Az UniCreditnél olyan számlacsomag is van, amelynél a tranzakciók számától és értékétől függetlenül díjmentesen utalhatnak az ügyfelek.