Csalók élnek vissza a fővárosi állatkert nevével

2024.10.01. 08:44
Ismeretlen csalók ismételten visszaélnek az állatkert nevével, hamis nyereményjátékot hirdetve a Facebookon. Álprofillal igyekeznek megtéveszteni a felhasználókat, állatkerti belépőjegyeket kínálva nyereményként, valójában azonban csak pénzügyi haszonszerzés a céljuk.

Ahogy az állatkert honlapján olvasható, a csalók a hivatalos Facebook-oldalukat utánozzák, és hamis posztokat tesznek közzé, amelyek között állatokról készült képek és egy kitalált nyereményjáték is szerepel. Bár a képek és szövegek azt a látszatot keltik, mintha az Állatkert hivatalos tartalmai lennének, a nyelvi hibák és az ismeretlen forrásból származó fotók árulkodók lehetnek.

Az elkövetők azzal próbálnak adatokat kicsalni a gyanútlan internetezőktől, hogy állatkerti belépőket ígérnek egy „155. születésnapi nyereményjáték” keretében, bár az intézmény valódi évfordulója 2021 augusztusában volt. A résztvevőktől bankkártyaadatokat kérnek a nyeremény átvételéhez szükséges postaköltségre hivatkozva.

Az Állatkert vezetősége minden lehetséges csatornán igyekszik figyelmeztetni az embereket a csalásra, beleértve hivatalos Facebook-oldalukon közzétett figyelmeztetéseket, sajtóközleményeket és weboldali híreket. Az Állatkert a Facebook üzemeltetői felé is jelezte a problémát, ám korábbi tapasztalatok alapján a megtévesztő profilok eltávolítása akár hetekbe is telhet.

Nem ez az első alkalom, hogy az intézmény nevével visszaélnek: már 2023 áprilisában is próbálkoztak hasonló csalással, sőt, más állatkerteket is célba vettek, például a Bécsi Állatkertet. Az Állatkert arra kéri a követőket, hogy hivatalos oldalukat mindig a www.facebook.com/allatkert címen ellenőrizzék, hogy elkerüljék a megtévesztést.