Csomagküldős adathalász-SMS-ekkel több millió forintot csalt ki áldozataitól egy férfi

2024.10.02. 06:27
Úgynevezett csomagküldős adathalász SMS-ekkel rengeteg embert vert át és több millió forintot csalt ki az áldozataitól egy 27 éves ukrán férfi, akit Csehországban fogtak el. A Hajdú-Bihar vármegyei kibernyomozók bűnügyi őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását.

Csehországból adtak ki egy ukrán férfit a magyar rendőrségnek, akit egy éve nemzetközi elfogatóparanccsal kerestek, mert a gyanú szerint csaló – írja az RTL.

A férfi közismert csomagszállítók nevében küldött úgynevezett csomagküldős adathalász-SMS-eket, amiben egy link volt, melyre ha rákattintottak a gyanútlan áldozatok, akkor egy applikáción keresztül a férfi ellopta tőlük a bankkártyaadataikat, majd egy ATM-nél felvette a pénzt.

Több millió forintot sikerült így megszereznie.

A Hajdú-Bihar vármegyei kibernyomozók 50 rendbeli csalás miatt vették bűnügyi őrizetbe a 27 éves férfit, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását.

Kezdetben egy 19 éves ukrán férfival együtt verték át az embereket, ám őt 2023-ban elfogták, jelenleg börtönbüntetését tölti.

Magyarországon 2023-ban 10 milliárd forintot meghaladó összeget csaltak ki kiberbűnözők. Ha lebuknak, akár 10 év börtönbüntetésre is ítélhetik őket.