Húsz megrázó igaz történetről mesél az Index Junior Prima díjas újságírója

Máshogyan ugyanúgy mockup 02
2024.10.02. 12:32
Holló Bettina Máshogyan ugyanúgy című első könyve azokról az életekről szól, amelyek a mentális betegségek, idegrendszeri zavarok és függőségek árnyékában zajlanak.

Holló Bettina évek óta azon dolgozik, hogy eloszlassa a különböző mentális betegségekről szóló tévhiteket. Máshogyan ugyanúgy című első könyvében pedig érzékenyen, mégis reálisan mutatja be, hogy az érintettek nem „rosszak” vagy „gyengék”, és hogy a problémák gyakran a társadalom hozzáállása miatt válnak súlyosabbá. 

Az index.hu Junior Prima díjas újságírója húsz valós történeten keresztül nyíltan beszél azokról a sokakat érintő idegrendszeri és mentális problémákról, függőségekről, amelyeket a legtöbben inkább elhallgatnának. A szereplők saját útjukon szembesültek a társadalmi megbélyegzéssel, és megrendítő őszinteséggel vallanak arról, milyen nehézségekkel jár „másnak lenni”. 

A történetek után neves pszichológusok és pszichiáterek, köztük Lukács Liza, Kapitány-Fövény Máté és Belső Nóra elemzi az adott betegséget, hogy még több információhoz jussunk például a borderline személyiségzavarról, a skizofréniáról, a depresszióról vagy a narcizmusról, de még a dadogás mivoltjáról is szó esik. A szakértői megszólalások egyben tudományos perspektívát nyújtanak a mentális egészséggel kapcsolatos problémák megértéséhez, valamint tanácsokkal szolgálnak, hogyan segíthetnek a hozzátartozók.

Ha körbenézünk magunk körül, szinte biztosan találunk valakit, aki valamilyen mentális nehézségekkel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. A könyvben leírtak nemcsak az érintettek számára lehetnek hasznosak, hanem a környezetüknek is, az ő reakcióik a legtöbb esetben nagyon meghatározóak. Ha nem jól közelítjük meg a problémát, még a legjobb szándékú segítség is ártalmas lehet

– fogalmazott a szerző, majd kiemelte, arra biztat mindenkit, hogy figyeljünk, és segítsünk egymásnak, hogy senki ne maradjon egyedül a küzdelmeivel.

A könyv különböző elérhetőségekkel is segíti az érintetteket, illetve Holló Bettina kezdeményezésére létrejött a #nekemisvanmondanivalóm mozgalom, amelynek keretében bárki elmondhatja a saját történetét a közösségi oldalán.

(Borítókép: Index)