Az MVM vállalat felvásárolja a romániai E.ON-t

2024.10.02. 16:15
A Magyar Villamos Művek (MVM), Magyarország állami energetikai vállalata megállapodást kötött a német E.ON céggel, amely Romániában földgázt és villamos energiát szolgáltat. Az információt a Hotnews.ro jelentette forrásaira hivatkozva.

A maszol hírportál írása szerint a két vállalat közötti ügylet hivatalos bejelentésére a romániai parlamenti és elnökválasztásokat követően kerülne sor. A tranzakcióról már értesítették Marcel Ciolacu román miniszterelnököt is, derül ki a hírekből. Korábban az E.ON más vállalatokkal, többek között a Romgazzal és az OMV Petrommal is tárgyalt a felvásárlás lehetőségéről, de az MVM ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek.

Az E.ON jelenleg mintegy 3,4 millió földgáz fogyasztót lát el Romániában, így a piacon a második legnagyobb szereplő a lakossági fogyasztók körében, 41 százalékos részesedéssel. Villamos energia terén kisebb szereplő, mindössze 5 százalékos piaci részesedéssel bír.

A Bukaresti Rádió jelentése szerint a német E.ON két céggel van jelen Romániában, amelyek Marosvásárhelyen működnek: az E.ON Energie Románia Rt. és a Delgaz Grid Rt. A két vállalat 2022-ben 15,45 milliárd lejes árbevételt ért el, de összességében 483 millió lej veszteséget könyveltek el az év végére.