Folytatódik a Pázmány Campus bontása

2024.10.02. 20:58
Az Építési és Közlekedési Minisztérium újabb közleményt adott ki, amely szerint a Pázmány Campus bontási munkálatai továbbra is a legnagyobb odafigyeléssel folytatódnak.

Ahogy már korábban megírtuk, az Építési és Közlekedési Minisztérium még szeptemberben közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy várják a józsefvárosi kerület vezetésének és a környéken élők véleményét és javaslatait a Palotanegyed megújításával kapcsolatban, amely párhuzamosan zajlik az egyetemi beruházással. 

A környék lakói vegyesen reagáltak a beruházásra. Egy helyi felmérés szerint a kerületben élők nagy része támogatja a fejlesztést, de sokan aggódnak az építkezés idején felmerülő nehézségek miatt. A Zöld Palotanegyedért Egyesület több szempontból is kritikát fogalmazott meg az egyetemi campus építésével kapcsolatban, a minisztérium azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az építkezés minden törvényi előírásnak megfelel, és minimalizálják az építéssel járó negatív hatásokat.

Az újonnan kiadott közleményben az MTI írása szerint a minisztérium hangsúlyozza, hogy a munkálatok minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, és október első hetében is folytatódik a campus területén található belső épületek, köztük a paloták között álló irodaépület, valamint a már lebontott stúdióépület és garázs mögötti épület bontása.

Részletezik, hogy a gépi bontások előtt először eltávolítják a korábbi működést kiszolgáló eszközöket és klímaberendezéseket, ezzel párhuzamosan pedig halad az épületek belső bontása, valamint a bontási hulladék szelektálása. Az épületekben hátrahagyott, már használaton kívüli bútorok és egyéb lomok elszállítása is folyamatban van. A minisztérium arról is beszámolt, hogy előkészület alatt áll a bunkerépület vasbeton szerkezetének bontása. Ehhez olyan bontási technológiát fognak alkalmazni, amely minimális zaj- és rezgésterheléssel jár.

Hozzátették, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az építkezés során megőrizzék a területen található értékeket. Ennek érdekében társadalmi szervezetekkel és múzeumokkal együttműködve azonosították az értékes tárgyakat, amelyeket kézi bontással emelnek ki, és átadnak a kijelölt szervezeteknek.

A közlemény azt is megemlíti, hogy a bontási munkálatokat a legmagasabb szakmai színvonalon végzik, különös figyelmet fordítva arra, hogy minimalizálják a zaj- és porterhelést. A munkálatokat minden esetben munkavédelmi szakemberek felügyelete mellett, szigorú biztonsági intézkedésekkel végzik, a bontás befejezését követően a törmeléket elszállítják, és a területen rendezett állapotot alakítanak ki a szakemberek.