November végéig le kell ereszteni a Tisza-tó vizét

2024.10.04. 07:07
Több tíz millió köbméter vizet engednek le a Tisza-tóból, hogy megakadályozzák a télen kialakuló jégtakaró partrombolását. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) tájékoztatása szerint az őszi leürítés tervezett kezdete október 30-a.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szeptember 30-án tartotta meg – a tározó hasznosításában érdekeltek részvételével – hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a kiskörei szakaszmérnökségen, és arra jutottak, hogy két lépcsőben állítják be a Tisza-tó téli vízszintjét.

Az egyeztetésen Lovas Attila igazgató köszöntője után Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemeltetési tapasztalatairól, valamint Katona Gábor osztályvezető tartott ismertetőt a Tisza-tavi Kódex felülvizsgálatával kapcsolatban.

Mint elhangzott, október 7-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres vízszintjét a vízjárás függvényében 725 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba állítják be.

A tározó téli vízszintjét pedig két lépcsőben tervezik beállítani, figyelembe véve a halak vermeléséhez szükséges körülményeket. Az őszi leürítés tervezett kezdete október 30-a – közölte a KÖTIVIZIG.

Elsőként november 20–21. környékére 560 plusz-mínusz 5 centiméteres vízszintet állítanak be a Tisza-tóban elvégzendő munkálatok elősegítése miatt, amit 3-4 nap múlva visszaemelnek 620 centiméterre, és ezt a vízállást tartják a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Fontos tudni, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemét egy esetlegesen kialakuló árhullám befolyásolhatja. A leürítés megkezdéséről és annak végrehajtásáról külön tájékoztatót tesznek közzé.

Mint a 24.hu írja, a Tisza-tó téli időszakra meghatározott vízszintjének beállítása során minden ősszel több tíz millió köbméter vizet engednek le a tározóból. Ennek az a célja, hogy megakadályozzák a télen kialakuló jégtakaró partrombolását.