Újra csalók használják a rendőrség nevét hamis üzenetek küldésére

2024.10.04. 18:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) figyelmeztetést adott ki pénteken, miszerint ismét csalók küldenek hamis sms-eket és e-maileket a rendőrség nevében.

A hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen átveréscélú üzenetek néhány jellegzetes vonás alapján felismerhetők: a szövegezés gyakran hibás magyarsággal íródott, és tartalmazhat idegen nyelvű szavakat is. Gyakori, hogy a levélben keveredik a magázódó és tegeződő stílus – közölte az MTI.

A feladók sokszor jól hangzó, de valójában nem létező szervezetekre hivatkoznak, mint például az „Országos Rendőrség”. Továbbá a küldők olyan valós személyek nevében írják alá az üzeneteket, akik nyilvánosan is megtalálhatók a rendőrség weboldalán, azonban a feltüntetett beosztások gyakran hibásak.

Az ORFK hangsúlyozta, hogy a rendőrség soha nem küld fenyegető vagy sürgető tartalmú üzeneteket. Továbbá nem használják a Gmail vagy a Hotmail szolgáltatásait. Hivatalos értesítéseiket kizárólag Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+-on, a Digitális Állampolgárság Programon keresztül, Hivatali Kapun, Cégkapun, vagy hivatalos e-mail-címekről, illetve postai úton küldik ki.

Az állampolgárokat arra kérik, hogy amennyiben kétségeik merülnek fel egy üzenet hitelességével kapcsolatban, a rendőrség hivatalos weboldalán található elérhetőségeken keresztül lépjenek kapcsolatba a hatósággal, ne az üzenetben szereplő adatokat használják.