Hétvégén már ki-kibukkanhat a nap a felhők mögül

2024.10.04. 18:36
Pénteken eleinte még sokfelé eshet, majd napközben dél felől csökkenni kezd a csapadékhajlam. Szombaton a Dunától keletre már hosszabb időszakokra felszakadozhat a felhőzet és előbújhat a nap, a Dunántúlon még alapvetően zárt marad a felhőtakaró.

Péntek este továbbra is erősen felhős vagy borult, párás, foltokban ködös idő lesz. A nyugati, délnyugati tájakon esetleg vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró. Északon szitálás, kisebb eső előfordulhat, majd a Dunántúl délnyugati részét hajnalban kisebb csapadéktömb érheti el – áll a HungaroMet előrejelzésében.

A nyugati, északnyugati szél az Észak-Dunántúlon helyenként élénk, Sopronnál olykor erős lesz. Északkeleten az északi, északkeleti irányú szelet kísérhetik néhol élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, keleten lesz a legenyhébb az éjszaka. Nyugaton, délnyugaton ott, ahol elvékonyodik a felhőtakaró, ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Eső miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki 

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére.

Szombaton többnyire borult idő várható, majd a déli, kora délutáni óráktól az ország északkeleti felén vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró, és rövidebb időre előbukkanhat a nap. Szitálás, kisebb csapadék előfordulhat az országban, de jelentősebb éső, zápor inkább csak a Dunántúl nyugati felén valószínű.

Az általában északnyugati, nyugati irányú szelet a Dunántúl északnyugati részén élénk, olykor esetleg erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. 

Szombaton éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként keleten, északkeleten és a nyugati határvidéken köd is képződik, majd

vasárnap napközben egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik, gomolyosodik a felhőzet.

Északkeleten elszórtan várható eső, zápor, másutt csak néhol fordulhat elő szitálás, kisebb eső. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet többnyire 5 és 13, a csúcsérték 13 és 18 fok között alakul.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!