Újabb információk derültek ki a Vitnyéden épülő „migránstáborról”

2024.10.07. 16:02
A kormány szerint az aggodalmakkal ellentétben az ifjúságnak építenének tábort a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vitnyéden. Nemrég a Magyar Hang birtokába került egy bizalmas dokumentum, ami épp az ellenkezőjét állítja. A belügyi irat szerint a településen 4,7 milliárd forintból épült volna fel egy menekülttábor.

Mint írtuk, szeptember elején Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, és Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is arról írt közösségi oldalán, hogy a magyar kormány „teljes titokban épít migránstábort” a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vitnyéden. 

Az erről szóló információkat a kormány azóta is cáfolja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember 26-án az MTI-nek, majd az osztrák Ö1 közrádiónak is elmondta, hogy Vitnyéden egy nyári tábort építenek.  

Nemrég azonban a Magyar Hang birtokába került egy belügyi előterjesztésről szóló dokumentum. Úgy tudják, hogy az irat elfogadása esetén az ügy kormányhatározattá vált volna.

A lap szerint a kormány 4,7 milliárd forintért épített volna egy 500 fő befogadására alkalmas menekülttábort.

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy az Európai Unió Bíróságának június 13-ai ítélete miatt rendelik el az új, menedékkérőket befogadó állomás építését a Vitnyéd-Csermajorban.

A körülményeket az is gyanússá teszi, hogy a helyszínen zajló munkálatokat egy háromméteres drótkerítéssel vették körbe, létesítettek egy új adótornyot, és sajtóhírek szerint több száz laktanyaágyat szállítottak oda. A területet ráadásul 24 órában rendőrök őrzik, akik mind a helyieket, mind az odalátogató újságírókat visszafordítják.

Már az osztrákok is aggódni kezdtek

Mint írtuk, nem csak a helyieket foglalkoztatja az ügy. A burgenlandi szocialista SPÖ-kormány és annak tartományi vezetője, Hans Peter Doskozil még a határ lezárását is felvetette, amennyiben attól 15 km-re valóban menekülttábor épülne.

A szövetségi belügyminiszter, a néppárti Gerhard Karner is még levelet is írt a magyar hatóságoknak, hogy választ kapjon a felmerült kérdéseire. Szeptember 27-én az osztrák belügyminiszter levélben közölte, hogy elfogadja Gulyás Gergely válaszát, miszerint ifjúsági tábor épül Vitnyéd-Csermajorban. Hozzátette, hogy a burgenlandi kormányzót félelemkeltéssel és populizmussal vádolja. 

Magyar Péter hétfői Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy a Magyar Hang által publikált kormányzati előterjesztésekből „egyértelműen kiderül, hogy mi a sürgős építkezés célja”.