Karsai Dániel ápolója: Megígértem Daninak, hogy együtt csináljuk végig

2024.10.08. 16:53
Életének 48. évében meghalt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedett, és élete végéig küzdött a kegyes halál engedélyezéséért. Ebben a nagyon nehéz, de fáradhatatlan munkában sokan kísérték végig, köztük ápolója, segítője, Márkovics Ákos is, aki nemrégiben egy interjú keretében vallott arról, hogyan élte meg az elmúlt másfél évben betegével együtt megtett utat.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 48. évében meghalt Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, aki két éve szembesült halálos betegségével. Tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Szeptember 29-érkezett a hír testvérétől, hogy Dániel szervezete feladta a harcot az ALS-el szemben, amellyel több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött.

Az eutanázia jogáért küzdő Dániel halála után a 24.hu beszélgetett az őt „az utolsó szívdobbanásáig kísérő ápolóval, Márkovics Ákossal, aki elmondta:

  • Úgy maradtak meg emlékeiben a Dániellel töltött utolsó órái, hogy félt, hogy ápoltja belül úgy érzi, egyedül van a halálban. Péter, a testvére, hívta, hogy segítsen, mert Dániel fullad, a kórházban is mellette volt, és az intenzíves orvos őt is tájékoztatta arról: már sem emberileg, sem orvosilag nem indokolt, hogy gépen maradjon Dani, és a végakarata szerint is egyértelmű volt, hogy lekapcsolják a gépről.
  • Másfél évvel ezelőtt, amikor elkezdett Danival dolgozni, megígérte neki, hogy a legvégsőkig mellette lesz, „együtt csinálják végig”.
  • Szerencse, hogy Karsainak nem kellett akár hónapokig úgy élnie, hogy nem tud olyan emberi gondolatokat közölni, mint „szeretlek”, „hiányoztál”, vagy „de jó, hogy látlak”.
  • Annak ellenére, hogy az eutanázia kérdésében egyetértettek, extrém szinten, sokat civódtak, mert szerinte kevesebbet foglalkozott magával, mint kellett volna,
  • Amikor 2023 novemberében felszólalt a strasbourgi emberi jogi bíróságon, otthon együtt gyakorolták a beszédét, és a kijutásban is akadt feladata.
  • Ápolóként anyagilag nem engedheti meg magának az ember, hogy sokáig ne dolgozzon, de Dani nem volt átlagos beteg, az ápolása nem csak annyiból állt, hogy ment, etette, fürdette, segített alapvető dolgokban, és a nap végén hazament, hanem közös programokon is részt vettek.

Markovics Ákos esetében is érvényes az a kérdés, hogy egy ápoló mennyire engedheti közel magához a beteget, hiszen érdekes ága ez ennek a szakmának, amely természetesen írott és íratlan szabályokat is tartalmaz. Nincs konkretizálva, mi az a határ, amit önmaga védelmében nem léphet át a segítő. Azért önmaga védelmében, mert a veszteséget ő éli majd meg. Úgy általában elvileg tilos személyes információkat megosztani a beteggel, tilos beengedni a személyes terükbe, ellenkező esetben kötődés alakul ki. 

Elfáradtam ebben a másfél évben, és idén már nem fogok dolgozni

– nyilatkozta a portálnak az ápoló. hozzátéve azt is, még nem biztos, hogy a szakmában marad, mert bár lehet, hogy abszurdnak tűnik, de úgy érzi, Karsai Dániel segítőjeként elérte pályája csúcsát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport