Hidegfront érkezik szerdán, zápor és zivatar is előfordulhat

2024.10.09. 06:17
Szerdán egy gyengülő hidegfront éri el térségünket, nyugatról kelet felé átvonul fölöttünk egy felhő- és csapadéksáv, amelyből többfelé előfordulhat eső, zápor, néhol egy-egy zivatar. A déli-délnyugati szél többfelé élénk lesz. Délután 19–25 fok várható.

Nyugatról kelet felé frontális felhőzet és gyengülő csapadékzóna vonul át, reggel is jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég – írja a HungaroMet.

Délelőttől délnyugat felől csökken a felhőzet, a legtöbb napsütés a Dél-Dunántúlon valószínű, de gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok előfordulhatnak, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A déli, délnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 25 fok között valószínű, inkább csak helyenként, az Északi-középhegységben és az Alföldön lehet ennél kissé hűvösebb. Keleten a front érkezése előtt áll be a maximum.

Zivatar miatt a HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki az alábbi vármegyékre:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Somogy,
  • Tolna.

Az orvosmeteorológia szerint gyengülő hidegfront éri el térségünket, amely jelentős változást nem okoz időjárásunkban. Főleg az érzékenyek körében fordulhat elő fejfájás, koncentrálási nehézség és vérnyomás-ingadozás. A szeles tájakon fokozódhatnak a panaszok, illetve nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek lehetünk.

Csütörtökön az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, majd a délutáni órákban a Dunántúlra hidegfront és csapadék érkezik eső, záporok, néhol zivatarok formájában. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz a déli, délnyugati szél, majd este a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a légmozgás iránya. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!