Magyarországra is betört a Kirk exhurrikán hidegfrontja

2024.10.10. 18:10
Magyarországot is elérte az a hidegfront, amely a korábban aktív, Kirk nevű exhurrikánig követhető vissza. Az északnyugat felől érkező ciklon lehűlést, viharos szelet és kiadós csapadékot hoz.

Csütörtök délután északnyugat felől tört be Magyarországra az a hidegfront, amely a korábban aktív, Kirk nevű ex-hurrikánig követhető vissza. 

A ciklon kiadósabb csapadékot, és a Dunántúlon megerősödő délnyugati szelet okoz. A szél pedig várhatóan kissé „kibillenti” a Balaton vízszintjét.

A csapadékzóna estig a Duna vonaláig jut, majd továbbhalad kelet felé. Éjszaka az ország déli, délkeleti felében még egy-egy helyen megdörrenhet az ég, majd péntek délelőtt kelet felé hagyja el térségünket. 

Zivatar veszélye miatt a Hungaromet Zrt. több vármegyére is kiadta a figyelmeztetést. Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés, és jégeső is előfordulhat.

Az Index orvosmeteorológiai előrejelzése szerint az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg leginkább. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Így érte el Európa partjait a Kirk

Mint írtuk, korábban még nem fordult elő olyan, hogy egyszerre három aktív hurrikán tartózkodott volna az Atlanti-térségben. Ezek név szerint a már korábban említett Milton és Kirk, valamint a Leslie. A Kirköt ugyanakkor nem hurrikánnak, hanem most már csak trópusi viharnak minősítették a szakértők.

A Kirk kezdetben hatalmas hurrikán volt, mivel a hétvégén a Karib-tengeren fekvő Bermuda és az Atlanti-óceán középső részén található Azori-szigetek között mozgott. Még a Saffir–Simpson-skála 4. kategóriás státuszát is elérte egy rövid időre. A Kirk csütörtökön mérsékelt övi ciklonná szelídülve lépett be az európai kontinensre. 

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!