Egyre több a koronavírusos beteg, kötelező maszkhasználatot vezetnek be a pécsi rendelőkben

2024.10.11. 09:27
Folyamatosan nő a koronavírussal fertőzöttek száma Baranyában, ezért a pécsi önkormányzat egészségügyi intézményeiben kötelezővé tették a maszkviselést. A felső légúti megbetegedések száma jelentősen emelkedett, főként torokfájással, köhögéssel és lázzal küzdenek betegek, akik orvoshoz fordulnak.

Folyamatosan nő a betegek száma, ezért újra kötelező maszkhasználatra figyelmeztető felirat fogadja azokat, akik a pécsi szakrendelőkbe térnek be.

„Egyre több a felső légúti infekcióval megjelenő beteg száma a rendelőkben és ezzel együtt a dolgozóink körében a táppénzes napok száma is megemelkedett. Feltűnő volt, hogy ez sok esetben a Coviddal jár együtt. Habár, ma már nem kell tesztelni dolgozóinkat, a betegek megtették” – fogalmazott az ATV Híradónak Szentiványszkiné Örkényi Anita, a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények Főigazgatója.

A híradónak háziorvosok is arról számoltak be, hogy egyre több a beteg.

Az elmúlt héthez képest is megemelkedett az orvos-beteg találkozások száma itt a rendelőnkben és főleg a felső légúti megbetegedések száma emelkedett meg. Ezeknek egy része covidos tüneteket is produkál, nem nagyon lehet elkülöníteni a más vírusfertőzések tüneteitől

– mondta Szabó András belgyógyász. 

Kemenesi Gábor virológus azt mondta: a Covid, a többi vírushoz hasonlóan, folyamatosan alakítja önmagát és arra kell készülni, hogy a különféle mutánsok mindig is itt maradnak.

A Covid veszélyes az idősekre és azokra a kockázati csoportokra, amit már mindenki megtanulhatott. Beszélhetünk keringési panaszokról, daganatos megbetegedésről, diabéteszről, egy sor olyan betegség van, ami ebből a szempontból kritikus

– magyarázta a virológus.

Tibold Antal, a PTE Klinikai Központ főorvosa elmondta: egyelőre nem rendeltek el az egészségügyi intézményekben kötelező maszkviselést. A korlátozó intézkedéseket a járványügyi adatokkal analóg módon, a friss számok, adatok ismeretében hozzák majd meg.

Az ország több részén is figyelik a fertőzés alakulását, egyes kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el.