Esztergom után rögtön Berlinbe utazik Orbán Viktor

2024.10.13. 18:35
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy Orbán Viktor vasárnap este Berlinbe utazik, ahol részt vesz a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján.

Orbán Viktor vasárnap Berlinbe utazik, mivel Magyarországot nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel meghívták a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozójára, írja az MTI.

A Berlini Folyamatot Németország 2014-ben indította útjára azzal a céllal, hogy az uniós bővítést is elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, fenntartsák az integrációs folyamat dinamikáját, továbbá elejét vegyék a térségben erősödő euroszkepticizmusnak.

A magyar miniszterelnök hétfőn kétoldalú tárgyalásokat is folytat a csúcstalálkozón részt vevő több állam vezetőjével.

Orbán Viktor vasárnap már közölte a Facebook-oldalán, hogy miután véget ér a kihelyezett frakcióülés Esztergomban, a német fővárosba utazik. „Vasárnap is meló van. Téma: az új gazdaságpolitika. Este pedig irány Berlin!” – írta a miniszterelnök.

Elhalasztott frakcióülés

Mint ismert, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülését eredetileg szeptember 25–26. között tartották volna Esztergomban, még a parlament őszi ülésszakának kezdete előtt, ám az árvízi helyzet miatt az eseményt el kellett halasztani. 

A frakcióülést végül október 13–14. között tartják meg Esztergomban. A tanácskozás első napján zárt körben hagyományosan Orbán Viktor miniszterelnök szokott helyzetértékelést tartani. A második napon jellemzően Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője számol be sajtótájékoztatón az elhangzottakról. Hogy most is lesz-e sajtótájékoztató, az még nem dőlt el.

Ezt megelőzően, a parlament tavaszi ülésszakának február 26-i kezdete előtt Balatonalmádiban tartottak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok. Ekkor döntöttek az új államfőjelölt személyéről, elvégezték az európai parlamenti és helyi önkormányzati választások előkészületeit, de az új gyermekvédelmi törvénycsomag is szerepelt a kiemelt napirendi pontok között. Orbán Viktor 2023 őszén is Esztergomban tartott eligazítást.