Fegyveres férfit tartóztattak le Donald Trump választási gyűlésének közelében

2024.10.14. 06:25
Donald Trump republikánus elnökjelölt kaliforniai választási gyűlésének közelében őrizetbe vettek egy férfit, aki a hatóságok szerint töltött fegyvert birtokolt. A jármű átkutatásakor a rendőrök egy nagy kapacitású tárat is találtak. A 49 éves férfit illegális fegyver- és lőszerbirtoklásért tartóztatták le.

Töltött fegyver birtoklása miatt tartóztattak le egy férfit Donald Trump republikánus elnökjelölt kaliforniai választási gyűlésének közelében szombaton – jelentették be a kaliforniai hatóságok vasárnap.

A helyi rendőrhatóság közlése szerint az esemény biztosítására kirendelt járőrök egy fekete városi terepjáró sofőrjénél találtak töltött lőfegyvereket, valamint egy nagy kapacitású tárat, amikor ellenőrzésre megállították Coachella Valley településen.

A 49 éves, Las Vegas-i illetőségű Vem Millert előállították, majd illegális fegyver- és lőszerbirtoklásért letartóztatták, egy helyi börtönben őrzik.

Riverside megye rendőrhatóságának közleménye szerint az incidens nem volt befolyással Donald Trump és a választási gyűlés közönségének biztonságára.

A Donald Trump elleni esetleges harmadik merényletkísérlettel vádolt férfi a Fox Newsnak nyilatkozva azt állítja, hogy az ellene felhozott állítások hamisak. Elmondta, hogy annak érdekében, hogy bejuthasson Trump választási gyűlésére, a fegyvereket az ellenőrző ponton a hatóságoknak is jelentette. Állítása szerint a fegyverek mindig vele vannak, azonban soha nem használja őket.

Azokat a vádakat is tagadja, miszerint a fegyvertartási engedélyek hamisak lennének. Mint mondta, azután vásárolt fegyvereket, hogy halálos fenyegetéseket kapott.

Mindig úgy utazom, hogy a lőfegyvereim a teherautóm hátuljában vannak. (...) Szó szerint soha életemben nem lőttem még fegyverrel (...) Semmit sem tudok a fegyverekről

– mondta Miller a Fox Newsnak. A férfit azóta ötezer dolláros óvadék ellenében szabadon engedték, egyelőre nem emeltek szövetségi vádat ellene.

Vem Miller azt is elárulta, hogy korábban a Demokrata Párttal szimpatizált, mivel hitt abban, hogy Barack Obama megmenti az országot a felesleges háborúktól, de mára teljes mértékben Donald Trumpot támogatja.

Két merényletkísérletet követtek el korábban

Legutóbb egy hónappal ezelőtt fogtak el egy fegyveres férfit a volt amerikai elnök közelében. Ryan Wesley Routh, aki szeptember 15-én több mint tíz órán át várakozott Donald Trump golfpályája közelében, hogy merényletet kísérelhessen meg a republikánus elnökjelölt ellen, egy bírósági dokumentum szerint korábban megfogalmazott egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy meg akarja ölni az elnökjelöltet.

A Republikánus Párt jelöltjének életére már nyáron is rátört egy férfi. Mint beszámoltunk róla, helyi idő szerint július 13-án szombat délután, magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt a 2024-es amerikai elnökválasztás időpontjához, november 5-éhez közeledve.

Bár az elnök csak könnyebb sérüléseket szerzett, a közönsége egyik tagja a helyszínen meghalt. A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.