„Tarthatatlan a helyzet” – Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

2024.10.14. 19:07
Karácsony Gergely főpolgármester levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a lakhatási válságról, mely a főpolgármester szavai szerint a jövőnket érintő egyik legnagyobb kihívás. Mint Karácsony Gergely megjegyzi, Orbán Viktor egyik nyilatkozatában elejtett egy félmondatot arról, hogy várja Budapest javaslatait a témában, a főpolgármester pedig erre hivatkozva fogalmazta meg levelét a kormányfőnek.

„Végre valahára. Az elmúlt napok miniszterelnöki nyilatkozatai alapján a kormány is belátni látszik, tarthatatlan a lakhatási helyzet, és ez elsősorban Budapestet érinti” – kezdte legutóbbi Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

Mint a főpolgármester kiemelte, a lakhatási válság a jövőnket érintő egyik legnagyobb kihívás, és a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés szerinte nem lehetséges az állam szerepvállalása nélkül. Véleménye szerint a lakásárak és a lakbérek gyors, a lakossági jövedelmek emelkedését jóval meghaladó növekedése Budapest és a budapestiek egyik legfontosabb problémája, amellyel kapcsolatban levelet írt Orbán Viktornak, mivel a kormányfő a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában megemlítette, hogy várja Budapest javaslatait, és készen áll a tárgyalásra.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapestnek nemcsak javaslatai, de az Európai Bizottság és a kormány intézményeként működő Irányító Hatóság munkatársaival egyetértésben kidolgozott konkrét programjai is vannak a biztonságos, megfizethető bérlakásszektor bővítésére, a kihasználatlan köztulajdonú épületek lakáscélú átalakítására és kiterjedt lakbértámogatási rendszer elindítására.

Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb lakhatási programja 20 milliárd forint értékben. Megvalósításához már csak annyi kellene, hogy a kormány megjelentesse végre a kapcsolódó felhívásokat, hogy Budapest hozzáférjen a neki járó uniós forrásokhoz

– emelte ki a főpolgármester.

„És ha a kormány komolyan gondolja a miniszterelnök többször elmondott szavait, akkor abból az fakad, hogy nem herdálják el Budapest aranytartalékait, vagyis a Rákosrendezőn mini-Dubaj helyett Parkváros lesz, a Déli Városkapunál pedig Fudan helyett Diákváros. Ebben is ideje van a belátásnak” – fogalmazta meg Karácsony Gergely, majd hozzátette, hogy ő komolyan veszi a kimondott szavakat, és programokkal, javaslatokkal áll készen a tárgyalásra a budapesti lakhatási válság megoldása érdekében.