Demokratikus Koalíció: Ki fogjuk deríteni, mit kért Kína Orbántól a pénzért

2024.10.15. 15:21
A DK első fokon megnyerte az Államadósság Kezelő Központ ellen indított közérdekű adatigénylési pert, amely arra vonatkozik, hogy milyen feltételekkel juthatott hozzá Magyarország kínai hitelhez. Varju László, a párt képviselője szerint a hitelszerződés egy titkosított hazaárulás.

A Demokratikus Koalíció (DK) első fokon pert nyert az Államadósság Kezelő Központ ellen egy kínai hitelszerződés ügyében – közölte Varjú László, a párt parlamenti képviselője egy keddi, online sajtótájékoztatón, amelyet a párt közösségi oldalán lehetett követni.

Varju László azt mondta, hogy a „kormány úgy vett fel egymilliárd eurós gigahitelt Kínától”, hogy annak részleteit „elmondásuk szerint a kínai bankok kérésére” titkosították.

Az ellenzéki politikus hozzátette, a DK azért indította a közérdekű adatigénylési pert, hogy kiderítse, „mi van az apróbetűs részben”.

Sok ország égette meg magát azzal, hogy Kínától vett fel hitelt. Montenegróval azt íratták alá, hogy ha nem tudnak időben törleszteni, akkor Kína területeket foglalhat el az országban diplomáciai, sőt akár katonai célokra is

– említette többek között a balkán ország példáját a képviselő, aki a továbbiakban azt firtatta, hogy „velünk vajon mit írattak alá”.

A DK-s politikus szerint „ez a hitelszerződés egy titkosított árulás, Orbán árulása Magyarország ellen”, majd azt helyezte Varju kilátásba: „ki fogjuk deríteni, mit kért Kína Orbántól a pénzért cserébe”.