Mérgezés történhetett egy Fejér vármegyei szennyvíztelepen

2024.10.16. 07:13
Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen a vértesacsai szennyvíztelepen történt rendkívüli mérgezés gyanúja miatt. A szolgáltató hivatalosan is állást foglalt az ügyben.

Rendkívüli mérgezés történt, mely elérte a szennyvíztisztító telepet – tájékoztatta Vértesacsa lakosait Kara Nikoletta, a település polgármestere október 12-én. A szolgáltató rendőrségi feljelentést tett az ügyben, valamint megkezdte a probléma elhárítását. A Fejér Vármegyei Hírportál információi szerint az ivóvízhez nincs köze a mérgezésnek.

A település polgármestere, Kara Nikoletta hétfőn reményét fejezte ki, hogy a szakemberek mielőbb rájönnek arra, hogy mi okozza a problémát a telepen, amire a vizsgálatok valószínűsíthetően választ fognak adni.

Időközben a Fejérvíz válasza is befutott a hírportálhoz az esettel kapcsolatban. A közleményükben foglaltak szerint október 8-án Vértesacsa szennyvíztisztító telepen a Fejérvíz Zrt. munkatársai szennyezést tapasztaltak. Az elsődleges helyszíni és laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy

ismeretlen eredetű vegyi anyag került a csatornahálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre és az ott lévő iszap biológiáját megváltoztatta.

A társaság azonnali hatállyal értesítette a befogadó vízhasználóit és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Bicskei Rendőrkapitányságon.

A szennyezés eredetének felderítése érdekében a rendszer 3 darab közterületi átemelőjét és a veszélyes anyagokkal dolgozó közületi felhasználók háziátemelő aknáit a társaság folyamatosan ellenőrzi.

A szennyvíztisztító telepen megkezdték a technológia újbóli bedolgozását, amelyet akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan nyomon követ a társaság.

A vértesacsai szennyvíztisztító telepen történt havária esemény a környező települések vízellátását nem veszélyezteti, mert mindenhol védett, felszín alatti vízbázisból szolgáltatja a társaság az ivóvizet.