Büdös ivóvízre panaszkodnak a Balaton déli partján élők

2024.10.18. 20:55
A Balaton keleti medencéjében tapasztalható kékalga-elszaporodás következtében a Balatonszéplaki Vízmű környékén élők kellemetlen szagú ivóvízre panaszkodtak.

A Dél-dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) közlése szerint a probléma hátterében a vízminőség romlása áll, amely az elmúlt húsz év legnagyobb ilyen mértékű előfordulása. A szakértők szerint a jelenség a klímaváltozás következménye, és eddig főként mediterrán országokban figyelhető meg – írja a Sonline hírportál.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője a DRV Zrt.-nél érdeklődött a helyzetről és a lehetséges megoldásokról.

A kékalga okozta szagprobléma megerősítést nyert, de a víz minősége továbbra is megfelel az egészségügyi előírásoknak, így biztonságosan fogyasztható

– nyilatkozta Witzmann.

A DRV Zrt. tervei között szerepel aktívszén adszorberek és ultraszűrők telepítése, valamint a helyi vízhálózat teljes mosása, hogy javítsák az ivóvíz minőségét.

A hosszú távú megoldást a Balaton-projekt jelenti, amely egy átfogó kezdeményezés, a célja pedig a térségi vízellátás átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy a nyers vizet ne a Balatonból, hanem a térség karsztvízéből és parti szűrésű vízkészletekből nyerjék ki. Ez a program nemcsak a jelenlegi problémák kezelésére irányul, hanem a jövőbeli hasonló helyzetek megelőzésére is.