Magyarországra érkezhet egy svéd hadiipari nagyágyú

2024.10.18. 06:43
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá Svédországban, melynek értelmében a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre Magyarország és a Saab svéd vállalat között.

Magyarországnak mint a NATO elkötelezett tagjának alapvető érdeke a szoros stratégiai, védelmi együttműködés a Saabbal. A svéd vállalattal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően a meglévő haditechnikai együttműködésen túl katonai képességeink közös fejlesztése is erősíti mindkét ország biztonságát – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtöki közleménye szerint.

A Saab legújabb technológiai fejlesztéseit a vállalat linköpingi gyárában mutatták be, ahol a miniszter úgy fogalmazott:

célunk, hogy a Saabbal ne kizárólag Gripen-alkalmazóként, hanem kutatás-fejlesztési együttműködőként is hosszú távú és eredményes kapcsolatunk legyen.

A honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá Micael Johanssonnal, a Saab vezérigazgatójával, amelynek értelmében a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre Magyarország és a svéd vállalat között.

Örömünkre szolgál, hogy a Saab magyarországi bázissal repülőipari fejlesztőintézetet tervez létrehozni, amely a Védelmi Innovációs Kutatóintézettel megkezdett munkát folytatva a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás és új anyagtechnológiai területeire kíván fókuszálni

– idézték a minisztert az MTI által megosztott közleményben.