Szijjártó Péter azért nem kért helyreigazítást a Ria Novosztyitól, mert a Telextől sem szokott

2024.10.18. 06:51
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy kivételes interjúban csaknem húsz percen keresztül válaszolt a Telex kérdéseire. A tárcavezető többek közt azt mondta, hogy az orosz állami média kiforgatta a szavait.

Csütörtökön tartotta az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatását. Az ülést követően Szijjártó Péter hajlandó volt beszélgetni a Telex munkatársaival is, akik többek között arról kérdezték, hogy mit szólt hozzá, amikor az orosz állami média kiforgatta a szavait. 

Szóba került még az orosz–ukrán háború, az ukrajnai fegyverszállítások, az orosz gáz és Orbán Gáspár is, valamint arra is kitértek, hogy miért barátkozik Magyarország Egyenlítői-Guinával, amely Afrika egyik leginkább diktatórikus országa, ahol az ország vezetése emberek millióit nyomja el.

Szijjártó Péter legfontosabb állításait az alábbiakban gyűjtöttük össze. A miniszter szerint

  • a nemzetközi konfliktusok megoldására akkor van nagyobb esély, ha a világ vezető hatalmai beszélnek egymással, de az utóbbi években ez sajnos nem volt így. A Ria Novosztyinak adott interjújában azt akarta hangsúlyozni, hogy ha beszélnek egymással a legnagyobbak, akkor van esély a megoldásra. Az élet is ezt igazolta, mert nem beszélt egymással senki semmiről, és háború lett a vége Ukrajnában.
  • Nem volt célja megkérdőjelezni Magyarország NATO-tagságát az említett nyilatkozatban, mert az nem egy megvitatható kérdés. Nem kért helyreigazítást a Ria Novosztyitól, mert a Telextől sem szokott, pedig szerinte mindennap kérhetne. Ezek után is fog nyilatkozni az orosz állami hírügynökségnek, ahogy a Telexnek is, attól függetlenül, hogy „mit hazudnak összevissza róla”.
  • Egyelőre nem lát arra esélyt, hogy Donald Trump választási győzelméhez képest valami más olyan nemzetközi esemény történjen meg, ami Oroszországot és Ukrajnát leültetné egy asztalhoz.
  • Gyakran hallja Európában, hogy ez az ötlet azért nem jó, mert jelenleg az ukránok szempontjából rossz a helyzet.
  • A háború jelenlegi helyzete azt bizonyítja, hogy az a stratégia, amit a nyugatiak jelenleg folytatnak, hogy minél több fegyvert küldjenek meg engedélyezzék a hosszú hatótávolságú fegyverek használatát, az rossz. 
  • Azt gondolja, hogy Oroszország részéről egy meglehetősen logikátlan és önveszélyes lépés lenne a NATO bármely tagországának megtámadása.
  • Nem az oroszok miatt nem támogatják fegyverrel Ukrajnát, hanem Magyarország és Európa miatt. Szerinte az ukrán háborús sikerektől függetlenül a háború nem sikeres Ukrajna szemszögéből, mert csak akkor beszélhetnének sikerről, ha egyáltalán nem lenne háború.
  • Magyarország földrajzi adottságai miatt rászorul az orosz gázra, ezért a kormány nem akarja leválasztani az országot az orosz gázról.
  • Azért barátkozik a diktatórikus Egyenlítői-Guineával, mert fontosnak tartja, hogy Afrika különböző térségeiben legyenek olyan együttműködő partnereink, akikkel gazdasági együttműködést tudunk építeni, másrészt az ország támogatásával szeretnék megakadályozni, hogy afrikaiak milliói induljanak meg Európába.
  • „Most ez miért fontos?” – kérdezett vissza, amikor a Telex munkatársa arról kérdezte, hogy Orbán Gáspár ott volt-e velük Csádban. „Annyi mindenre válaszoltam már” – zárta le a beszélgetést.