Az orosz és a belarusz nagykövet meghívása miatt többen is bojkottálták a főváros faültetését

2024.10.19. 06:51
Egy adminisztrációs hiba miatt kapott csak meghívót az orosz és a belarusz nagykövet a főváros faültetésére, mégis diplomáciai botrány lett belőle, mivel így az eseményt több uniós és NATO-tagállam diplomatája is bojkottálta. Az orosz nagykövet nem jelent meg ugyan, de Uladzimir Ulakovics belarusz nagykövet jelen volt, amikor elültették a Margitszigeten a Béke fáját.

Michael Wallace Banach apostoli nunciussal, a Vatikán budapesti nagykövetével ültette el a Béke fáját Karácsony Gergely csütörtök délelőtt, azonban az esemény számos uniós és NATO-tagállam diplomatájának bojkottja mellett zajlott, ugyanis az orosz és a belarusz nagykövet is meghívót kapott rá – írja a Szabad Európa.

Az Ukrajna ellen elkövetett, belarusz segítséggel zajló orosz agresszió óta nem szokták meghívni a két ország nagykövetét diplomáciai protokolleseményekre. A lap szerint a meghívók kiküldésekor szembesült azzal több nagykövetség, hogy a listán az orosz és a belarusz nagykövet is szerepel, és ez sokakat felháborított.

Bár Karácsony Gergely rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy a fa „a békét, a béke melletti elkötelezettségünket, a béke iránti szüntelen vágyunkat jelképezi”, a körülmények ismeretében nem meglepő, hogy számos diplomata visszautasította, hogy Oroszország és Belarusz képviselete mellett vegyenek részt a faültetésen. A Szabad Európa úgy tudja, hogy

a faültetésen Uladzimir Ulakovics belarusz nagykövet megjelent, orosz kollégája, Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics azonban nem. 

Később a belarusz nagykövetség megerősítette, hogy Uladzimir Ulakovics nagykövet valóban részt vett a margitszigeti eseményen. Úgy tudni, a cseh nagykövetségen kedden tartottak egy rendezvényt – melyre természetesen sem az oroszokat, sem a belaruszokat nem hívták meg –, itt beszélték meg az érintettek, hogy ilyen körülmények között nem mennek el a főváros eseményére.

A Főpolgármesteri Hivatal később a lap megkeresésére elmondta, hogy „adminisztratív hiba okozta a meghívók kiküldését az említett nagykövetségeknek; a főpolgármester sokszor kifejtett véleménye az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán természetesen változatlan”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.