Bóka János: Az Európai Unió szabályrendszerén mindenképpen változtatni kell

2024.10.21. 19:50
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter volt az InfoRádió Aréna című műsorának legutóbbi vendége, ahol többek közt beszélt az Európai Tanács üléséről, a bevándorlás kérdéséről, a soros elnökség állásáról és az unió bővülési lehetőségeiről.

Az a fajta mély érdektelenség, ami az Európai Parlament képviselőinek többségét jellemezte az elnökségi programmal kapcsolatban, az minden várakozást alulmúlt – jegyezte meg Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában.

A miniszter többek közt elmondta, hogy

  • Az utóbbi évek legjelentősebb európai tanácsi ülésén vannak túl, és a bevándorlás tekintetében fordulatnak a jeleit láthatjuk. Hozzátette azt is, hogy szerinte látni kell, hogy „legfelsőbb politikai szinten a migrációs válság kezelését ma már senki sem a migrációs paktum végrehajtásától várja”.
  • Szerinte az Európai Unió szabályrendszerén mindenképpen változtatni kell, hozzátette, hogy a nemzetközi menekültügyi szabályozással kapcsolatban számos olyan értelmezési pont van, ami vitatott, de „az Európai Unió jogán túlmenően nemzetközi bírói fórumok esetjogát is meg kell változtatni ahhoz, hogy ez a rendszer működőképes legyen”.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével kapcsolatban a magyar kormány álláspontja, hogy ez egy olyan eszkalációs eszköz, ami továbbra is az általuk nem támogatott irányba vinné az orosz–ukrán háború rendezési kísérleteit.
  • Szerinte csak akkor tudnak az Egyesült Államokkal Ukrajna támogatásával kapcsolatos jövőbeli konstrukciókról beszélni, ha tudják, hogy az amerikai adminisztráció – amelyik januártól hivatalba lép – hogyan vélekedik ennek a konfliktusnak a rendezéséről és az amerikai részvételről.
  • Az a fajta mély érdektelenség, ami az Európai Parlament képviselőinek többségét jellemezte a magyar uniós soros elnökségi programmal kapcsolatban, az szerinte minden várakozást alulmúlt. Vélekedése szerint az európai fősodorba tartozó politikai pártok és vezetők esetében egy tudatos döntés volt, hogy az elnökségi programra nem reagálnak.
  • Szerinte ha a közvetlen szomszédságban van egy háború, akkor nagyon nehéz arról beszélni, hogy gazdaságpolitikai kérdésekben az Egyesült Államok és az Európai Unió egyenlő félként tárgyal egymással, ezért tartja fontosnak, hogy a háborút zárják le, mert szerinte „ez hoz bennünket olyan helyzetbe, hogy az Egyesült Államokkal ezekben a kérdésekben is szemtől szemben tudunk majd tárgyalni”.
  • A magyar elnökség azokra a területekre koncentrál, amelyek megteremtik annak lehetőségét, hogy valamikor közép- és hosszú távon beszélhessünk európai stratégiai autonómiáról biztonság- és védelempolitikai kérdésekben is. Szerinte az európai védelmi ipari stratégia és az európai védelmi ipari terv elfogadása a magyar elnökség prioritásai közé tartozik, és bízik benne, hogy az Európai Tanácson belül ez a döntés a magyar elnökség vége előtt meg tud születni.

Bóka János szerint ideje lenne betartani azt az ígéretet, amit a Nyugat-Balkánnak húsz évvel ezelőtt tettek, hogy a jövőjük az Európai Unióban van.