Gyurcsány Ferenc: A kormány a lelepleződéstől fél

2024.10.21. 15:35
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke videóüzenetben osztotta meg gondolatát a kormányról, az emberéletek és árulózás áráról, valamint az akkumulátor gyárakról. Gyurcsány szerint ha mindenki elmondja a DK-val közös történetét, akkor vége lesz a jelenleg regnáló hatalom kormányzásának.

„Mondják, mit tartanak súlyosabb bűnnek? Elvenni mondjuk két ember életét, vagy azt mondani erre a kormányra, hogy áruló?” – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc hétfő reggeli élő videójában, utalva arra a 14 milliós büntetésre, amit Kövér László szabott ki rá azután, hogy árulónak nevezte a kormányt a Parlamentben. A politikus azóta fellebbezett a döntés ellen.

A kérdés apropóját az adta, hogy miután egy dél-koreai cég tulajdonában lévő szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó gyárban két halálos baleset is történt, a hatóság 10 millió forintot bírságot szabott ki tehát négy millió forinttal kevesebbet, mint az árulózásért.

„Egészen drámai, miközben nyilvánvalóan nem vethetőek össze ezek a dolgok. Az a valóságos kérdés, hogy hogyan juthat el egy kormány idáig?” –kérdezte Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ennek a történetnek az egyik fele teljesen világos: „ocsmány és mocskos” magatartás az, hogy a kormány tétlenül tűri, ahogy a külföldi befektetők megszegik a munkavédelmi előírásokat, és a pénzükért cserébe hagyja, hogy ez emberéletekbe kerüljön.

Gyurcsány Ferenc a történet másik felével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy – mint ahogy már Dante is megírta – a legsúlyosabb bűnt az árulók követik el. És ha az árulás a legnagyobb bűn, akkor az árulás kimondását kell a leginkább megakadályozni.

Szóval valójában a lelepleződéstől fél ez a kormány, és szívesebben fogadja el, jobban tűri el, hogy gyilkosnak, az emberi életek elkótyavetyélőjének lássák, mint hogy kiderüljön, hogy árulók az árulók

– jelentette ki, majd megígérte, hogy lesz még folytatása az akkumulátorgyárak ügyének és Kövér büntetésének is Gyurcsány azt tanácsolta mindenkinek, hogy legyenek oroszlánok, és meséljék el a saját történetüket a kormánnyal szemben.

És, ha egyszer elmeséltük a közös történetünket, akkor vége lesz ennek a kormánynak. Mert csak addig hősei a vadászok a vadásztörténeteknek, ameddig az oroszlánok nem mesélik el a saját történetüket

– zárta a videót.