Fátyolfelhőkkel, majd zavartalan napsütéssel indulhat a hét

2024.10.21. 05:46
Az új hét kezdetén is marad a nyugodt, száraz, napos időjárás. Hétfőn a pára és ködfoltok feloszlását követően fátyolfelhős, majd napsütéses idő lesz a jellemző.

Hétfőn a pára és köd feloszlása közben délelőtt még kevés fátyolfelhő lehet az égen, de a nap második felében szinte zavartalan napsütésre számíthatunk – írja előrejelzésében a HungaroMet.

A nap során a délkeleti szél főként az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul.

A kontinens keleti, középső, valamint délnyugati tájainak az időjárását anticiklonális hatások határozzák meg. E területeken nagyrészt derült, napos, száraz az idő, viszont reggelente többfelé előfordul pára, köd. A Kárpát-medencében a következő napokban is nyugodt, száraz, napos időjárásra számíthatunk.

Fronthatás nem, de hőingadozás várható

Nyugodt időre készülhetünk, fronthatás nem terheli szervezetünket, azonban a gyors délelőtti melegedés és a nagy napi hőingadozás negatívan hathat a közérzetünkre. Jellemző tünet lehet a fejfájás és a migrén, illetve a kopásos eredetű ízületi panaszok. Rosszabb esetben akár keringési problémák léphetnek fel, vérnyomás-ingadozás és rosszullét is jelentkezhet.

A közlekedésben a pára- és ködfoltok miatt látótávolság-csökkenésre kell készülni, ködszitálás teheti csúszóssá az utakat. A délutáni napos időben ajánlott napszemüveg használata a vezetéshez.

Ha időjárás, akkor is Index, weben és mobilappon is!

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index-applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás funkciója, megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index-applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!