Orbán Viktor már nagyban készülődik az egyik legnagyobb nemzeti megemlékezésünkre

2024.10.22. 19:40
Várhatóan sok szimbolikus eleme lesz Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédének, amely október 23-án fél 11-kor hangzik el a Millenárison. A kormányfő készül a megemlékezésére, melyre a Facebook-oldalán közzétett legfrissebb posztjából is következtetni lehet.

„Valami készül!” és „Tisztelet a hősöknek!”– ezekkel a gondolatokkal osztott meg képet Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán, feltehetően azzal a célzattal, hogy felhívja a figyelmet az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi megemlékezésre. A központi program szerdán 10:30-kor kezdődik a Millenáris Parkban, melynek fő szónoka a miniszterelnök lesz.

Mint ahogy azt már az Indexen olvashatták, Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Orbán Viktor október 23-ai beszédének témáit az határozza meg, hogy milyen messze vagyunk a 2026-os országgyűlési választásoktól. „Még másfél év van addig, ez pedig azt jelenti, hogy a miniszterelnök beszédében várhatóan kevesebb lesz az aktuálpolitika, és inkább 1956-ról lesz több mondanivalója” – fejtette ki az elemző, aktivista.

Ugyanakkor arra számít, sok szimbolikus eleme is lesz Orbán Viktor beszédének, továbbá olyan üzeneteket tartalmaz majd, amelyek összefüggenek a magyar nemzeti szuverenitás ügyével, vagyis hogy minden lehetséges eszközzel meg kell védeni az országot. 

Október 23-a sűrű nap lesz a fővárosban, hiszen a Tisza Párt is Budapesten tartja megemlékezését, a Bem József térről vonulnak a Millenáris melletti Széna térre 15 órakor, azaz jóval Orbán beszéde után. 

Szintén nem messze a Széna tértől, a Turul-szobornál jelenik meg 15 órakor a Mi Hazánk Mozgalom, 19:30-kor pedig a Momentum tart fáklyás megemlékezést a Magyar Rádió épületénél.

Valaki nem megemlékező főhajtásra készült

Mint arról hétfőn beszámoltunk, fiatalokra csapott le a Terrorelhárítási Központ egy pesti sörözőnél, akik amerikai titkosszolgálati információk szerint fegyveres akcióra készültek október 23-án, az 1956-os események megemlékezésén. Az őrizetbe vett hat fiatal között fiúk és lányok vegyesen voltak, azonban éles fegyvert nem találtak náluk, csak airsoft- és hatástalanított fegyvereket. 

Kedden délután a bíróság már el is rendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben végrehajtandó kényszerintézkedést azzal a fiatallal szemben, aki a gyanú szerint a nemzeti ünnepen kezdett volna fegyveres akcióba a társaival.