Jelentősen megemelik a parkolási díjat Erzsébetvárosban, tizenhétszeresére nő a díjtétel

2024.10.22. 18:13
Január 1-jétől 2100 forint helyett 36 000 forintot kell fizetniük az Erzsébetvárosban élőknek azért, hogy a kerületben közvetlenül lakókörnyezetükben parkolhassanak. A kerület baloldali többségű képviselő-testülete a lakossági parkolási díjak meghatározásáról keddi ülésén döntött, a Fidesz négytagú frakciója a díjtétel emelésével kapcsolatban nemmel szavazott.

Az erzsébetvárosi képviselő-testület a kerületben élők lakossági parkolási díjainak emeléséről döntött keddi ülésén – adta hírül az MTI.

A január 1-jén hatályba lépő intézkedés értelmében azok, akik Erzsébetvárosban élőként igénylik, hogy a kerületben parkolhassanak, azok az eddigi, évi körülbelül 2100 forint helyett az első autó után 36 ezer, a második után pedig 72 ezer forintot kell fizetniük.

A Fidesz négytagú frakciója nemmel szavazott, a baloldal a DK-s Niedermüller Péter polgármesterrel együtt tíz vokssal támogatta a javaslatot. A Fidesz képviselői a testületi ülés elején jelezték, hogy szerintük

a parkolási díjak jelentős emeléséről nem készült hatástanulmány,

és nem kérdezték meg az ügyben a kerületben élőket sem. A kormánypárti képviselők szerint nem világos az sem, hogy az emelt díjakból az önkormányzathoz befutó évi 400 millió forinttal mi a városvezetés szándéka.

A Fidesz frakciója úgy foglalt állást:

A díjemelés „büntetőadó”, amelynek bevezetésére szerintük azért van szükség, mert „az önkormányzat csődközeli állapotban van”.

Niedermüller Péter válaszában kiemelte: Erzsébetváros megtelt, tele van autókkal. A helyi, az ott élőket érintő parkolási díj jelenleg jelképes, mindössze az adminisztrációs költségeket fedezi.

Ugyanakkor a DK-s polgármester szerint az önkormányzat gazdálkodása „a hírekkel ellentétben stabil”.

A polgármester elmondta: a jövőre befolyó összegeket az utak javítására és a kerület további zöldítésére fordítanák, mivel a zöldterületek aránya Erzsébetvárosban jelenleg mindössze hat százalék.