2023 végéig senki sem tett feljelentést a Diákhitel Központ túlárazott szerződései miatt

2024.10.22. 17:25
Polt Péter Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva elárulta, hogy 2023. december 31-e előtt senki nem tett feljelentést a Diákhitel Központ túlárazott szerződései miatt, így büntetőeljárás sem indult.

Hadházy Ákos írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a legfőbb ügyésznek, amelyben arról kérdezte Polt Pétert, tettek-e korábban feljelentést a Diákhitel Központ szerződései ügyében – írja a 24.hu.

A független képviselő felidézte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) már három éve túlárazott szerződéseket talált a Diákhitel Központnál. Elsőként az Átlátszó írt arról, hogy a KEHI-jelentés súlyos kifogásokat fogalmazott meg egyes konkrét szerződésekkel kapcsolatban.

Olyan kijelentések találhatók a szövegben, amelyek szerint többször nem volt valós verseny, sőt az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt, illetve szóvá teszik a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is.

A KEHI, DHK vagy MHB, vagy más hivatalo k/szervezetek tettek feljelentést a Diákhitel Központ szerződéseivel, működésével kapcsolatban 2023. december 31. előtt?

– tette fel a kérdést Hadházy Ákos.

Polt Péter azt válaszolta, hogy a Hadházy Ákos kérdésében hivatkozott szerződések ügyében – a főügyészségek ügyviteli nyilvántartásainak országos szintű felmérése alapján – 2023. december 31-e előtt senki nem tett feljelentést, büntetőeljárás nem indult.

A legfőbb ügyész ugyanakkor megerősítette, hogy a Diákhitel Központ Zrt. tevékenységével összefüggésben immár hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Kiemelt Ügyek Osztálya nyomoz.

Polt Péter hangsúlyozta azt is, hogy az eljárás felderítési szakban van.

A lap felidézte, hogy a jelentést először Magyar Péter hozta szóba, még a Partizánnak adott interjújában, amikor azt állította, hogy azért távozott a Diákhitel Központ (DHK) éléről, mert túlárazott, rossz minőségű megbízásokat írattak alá vele, illetve a kormány megfélemlítésként küldte rá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, amely néhány hete jelentette be, hogy nyomozás indult a korábban a Tisza Párt elnöke által vezetett Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodása ügyében.