Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A jövő mérnökei és pilótái már itt vannak közöttünk

2024.10.24. 10:42
A Honvédelmi Minisztérium jövő év elején elindítja Ifjúsági Pilóta Programját, amelynek célja többek között a légügyi ágazatban az utánpótlás-nevelés elősegítése. A programra, amelyben fokozott figyelmet fordítanak a katonai pálya iránt érdeklődők felkészítésére, minden 13 és 18 év közötti fiatal jelentkezhet szülői engedély birtokában.

Egyedülálló lehetőséget biztosít a fiatalok számára az Ifjúsági Pilóta Program, amely 2025 januárjában indul el a honvédelmi tárca felügyelete alatt – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A program nyitott minden fiatal számára, a 13–18 évesek megszólításával célunk a légügyi ágazatban a képzés és a pályaorientáció, vagyis az utánpótlás-nevelés elősegítése, valamint az, hogy a fiatalok minél szélesebb körben megismerkedjenek a repülés világával, természetesen a szülői engedély birtokában – mondta a miniszter.

Megjegyezte, hogy a tízszázalékos önrészen túl a program tartalmazza a fiatalok képzési díját, emellett lehetőség nyílik a meglévő eszközpark és infrastruktúra fejlesztésére is.

A katonai pálya iránt érdeklődők felkészítésére fokozott figyelmet fordítunk

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A továbbtanulási lehetőségek közül kiemelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar légijármű-vezető szakirányát. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség egyre több és egyre modernebb légi eszközein szolgálatot teljesítő katonák elhivatott és felkészült közösségébe bekapcsolódva számtalan területen építhetik karrierjüket a fiatalok.

Mint elmondta, az ifjúsági pilótaképzés kiszélesítése katalizátorként szolgálhat a hazai repülőipar, a polgári és sportrepülés területén, elősegítve a sportrepülőterek, a karbantartási ágazat, valamint a nemzeti repülősport fejlődését is.

A jövő mérnökei és pilótái már itt vannak közöttünk

– tette hozzá a honvédelmi miniszter.