Itt a középiskolák rangsora: egy vidéki gimnázium a legjobb 10-ben végzett

2024.10.25. 11:39
Megjelent a HVG 2025-ös rangsora, amely Magyarország száz legjobb középiskoláját tartalmazza. A lista egyik legnagyobb meglepetése a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, amely tavalyi győztes pozíciójából a harmadik helyre csúszott. Az összeállításban 14 új intézmény is szerepel, míg a legjobb tíz közé a veszprémi Lovassy László Gimnázium is bekerült.

Idén is elkészült a HVG 2025-ös rangsora, amely Magyarország száz legjobb középiskoláját listázza. A friss összeállítás egyik legnagyobb meglepetése, hogy a tavalyi második helyezett, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium végzett az élen, letaszítva a trónról a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot, amely idén csak a harmadik helyet szerezte meg.

Szintén figyelemre méltó változás, hogy az idei lista top 10-es helyezésébe egyedüli vidéki középiskolaként került be a veszprémi Lovassy László Gimnázium. Az összeállításban 14 új intézmény is szerepel.

A legjobb középiskolák listájának első tíz helyére az alábbi intézmények kerültek fel: 

  1. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  2. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  4. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  6. Madách Imre Gimnázium (Budapest)
  7. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
  8. Veres Pálné Gimnázium (Budapest)
  9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

Az első húsz helyezett között hat vidéki iskola szerepel. A veszprémi Lovassy László Gimnázium mellett Győrből két iskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, illetve a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium is szerepel a listán. Szombathelyen az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája is helyezést szerzett. 

Az összeállításban hangsúlyozzák, hogy a 100-as listára minden vármegyéből jutott be középiskola, így a leendő középiskolások országszerte kiváló továbbtanulási lehetőségeket találhatnak.