Horvát állítás szerint Magyarország elfoglalná Baranyát, Szijjártó Péter bekérette a nagykövetet

2024.10.25. 15:52
A horvát védelmi miniszter inzultáló kijelentése miatt berendelte a horvát nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Szijjártó Péter szerint „a horvátok védelmi minisztere új sportágat választott”, ami „a magyarok inzultálása”. A tárcavezető ezért azt kéri a horvát kormánytól, hogy „a jól láthatóan meglévő éles belpolitikai vitáikba a köztársasági elnökükkel ne rángassanak bele minket”.

„Nekünk az az érdekünk, hogy minden szomszédos országgal, így Horvátországgal is a lehető legjobb kapcsolataink legyenek. Éppen ezért is volt váratlan, hogy a horvátok védelmi minisztere mintha új sportágat választott volna, és ez a magyarok inzultálása lenne” – válaszolt Szijjártó Péter az ATV kérdésére, mely szerint egy európai uniós tagállam kormánya azzal bírálja Magyarországot, hogy „Putyin mellett áll”. 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ügynek nem volt előzménye, ezért is engedték el a fülük mellett az első megjegyzést. Azonban – mint mondta – másodjára nem volt hajlandó erre. Szijjártó Péter ezért azt kéri a horvát kormánytól, hogy „a jól láthatóan meglévő éles belpolitikai vitáikba a köztársasági elnökükkel ne rángassanak bele minket”.

Nekünk semmi közünk a horvát kormány és a horvát államfő vitájához, ezt rendezzék el egymás között, és ennek leple alatt ne inzultálják Magyarországot a jövőben. Azt hiszem, a kétoldalú kapcsolataink nem teszik indokolttá, hogy minket ebbe a vitába belevonjanak

– fogalmazott a tárcavezető. Az ATV értesülései szerint a sajtótájékoztató után a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet. 

A horvát külügyminiszter szerint a horvát elnök hazudik 

Mint arról az Index is beszámolt, Zoran Milanovics horvát elnök október elején azt nyilatkozta, nem egyezik bele, hogy Horvátország katonákat küldjön a NATO Ukrajnát támogató missziójába. 

Grlics Radman horvát külügy- és európai kapcsolatokért felelős miniszter szerint azonban Zoran Milanovics nemegyszer nyilatkozta, hogy Horvátország ukrajnai támogató misszióján keresztül horvát katonákat küldene a háborús övezetbe. Később az elnök tagadta az állításait, Radman viszont arról beszélt a szarajevói NATO-találkozón a sajtónak, hogy az elnök hazudik, ugyanis valóban katonákat akar küldeni, de nem fog, hiába terjeszti ezt. 

Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök később megerősítette Milanovics állításait, miszerint a misszió keretein belül átlépik a horvátok az ukrán határt, de csak azért, hogy a NATO küldeményeit eljuttassák Kijevnek.

A horvát védelmi miniszter is kifejtette a véleményét 

A témával kapcsolatban Ivan Anusic horvát védelmi miniszter is kifejtette a véleményét. A politikus a helyi lapok szerint azt mondta, ismeretei és tapasztalatai vannak arról, hogy Magyarország Kelet-Horvátország egyes területein, Baranyában vagyis Eszék-Baranya megyében „olyan politikát folytat, amely megkérdőjelezi Horvátország területi egységét”, ezért nem vesz részt a NATO Ukrajnát támogató missziójában.  

Ezért nem vesz részt Magyarország ebben a műveletben, és ezért nem támogatja a NATO-t és az EU-t sem. A saját Nagy-Magyarország-politikája miatt

– fogalmazott a miniszter a Hrvatska Danas horvát lap szerint.