A DK országgyűlési bizottság felállításával vizsgálná ki a katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekményeket

2024.10.27. 13:21
A DK országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekmények kivizsgálására, mert szerintük nem létezik semmiféle független, civil szakértőket foglalkoztató bizottság vagy intézmény erre.

Vadai Ágnes, a DK képviselője arra hívta fel a figyelmet egy vasárnapi online sajtótájékoztatón, hogy a katolikus egyházon belül elkövetett pedofil bűncselekmények kivizsgálására „nem létezik semmiféle független, civil szakértőket foglalkoztató bizottság vagy intézmény, így az elmúlt években a katolikus egyházi vezetők döntésén múlott, hogy a gyermekbántalmazási ügyeket eltussolták vagy kivizsgálták, miközben az Orbán-kormány sem tett semmit”. 

A Demokratikus Koalíció éppen ezért egy határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy álljon föl egy bizottság, amely kivizsgálja a katolikus egyházon belül történt, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket – jelentette be Vadai Ágnes.

Hozzátette, hogy egy olyan bizottság felállítását javasolja, amelynek tíz tagját a katolikus egyház adhatja, tíz civil tagját viszont az Országgyűlésben és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező párt fogja delegálni.

Így érhetjük el, hogy kiegyensúlyozott, alapos és átfogó legyen a vizsgálat, megtörténjen a Magyar Katolikus Egyházon belül a szembenézés, és a bűn felszínre kerülhessen

–  fogalmazott a DK frakcióvezető-helyettese, remélve, hogy valamennyi országgyűlési képviselő, és maga Semjén Zsolt is támogatni fogja a javaslatot.

Botrány botrány hátán

A közelmúltban több szexuális visszaélésről szóló hír bejárta a sajtót. Nemrég írtunk arról, hogy szexuális viszonyba keveredett két tanár egy angyalföldi technikum diáklányaival, emiatt az oktatókat felfüggesztették, és a BRFK jelenleg is eljárást folytat, az érintett diákokat már ki is hallgatták.

De nagy port kavart az a Bábel Balázs érsek által is megerősített ügy, amely részeként kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaéléssel vádolnak két papot a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében és amely miatt itt gyermekvédelmi célzattal indítottak szigorú vizsgálatokat. 

Valamint bejárta a sajtót Bese Gergő volt dunavecsei plébános ügye is, akit Bábel Balázs érsek felmentett a papi szolgálat alól, miután kiderült, hogy a NER-es kötődésű katolikus pap melegpartikon vett rész, melegpornó-felületen szerepelt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Miután a felvételek eljutottak az érsekséghez, Bese Gergőt szinte azonnal felfüggesztették.