Hetek óta tart a lehalászás a hortobágyi halgazdaságban, de még mindig csak a munka felénél járnak – írja az RTL.
„December 10-ig a tavi halászatokat befejezzük, és utána a telelőből a már szétválogatott halakat csak a piacra fogjuk kidolgozni” – nyilatkozta az RTL Híradónak egy ott dolgozó.
A hazai halpiac főszezonja a karácsony, drágulás ugyanakkor 2024-ben nem lesz. Úgy tervezik, hogy a két slágertermék, a ponty és a szürkeharcsa ugyanolyan áron lesz kapható, mint 2023-ban, tehát 1900 forint körül lesz az élő ponty kilója, és nagyjából 3500 forint a szürkeharcsáé, de filézve mind a két hal drágább.
A Magyar Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a magyarok már valamivel több halat esznek, de az európai átlagtól még mindig le vannak maradva, mivel az 20–21 kilogramm, a magyarok átlaga pedig 6 és fél kilogramm körüli.
Bár aszályos volt a nyár, de nem volt drasztikus halpusztulás és a takarmányok ára is megfizethető maradt, ezért nincs most drágulás, sőt, sok halgazdaságból exportra is jut.