Lesz ellenzéki előválasztás Budapest V. kerületében

2024.04.08. 16:43 Módosítva: 2024.04.08. 16:43
Április 15. és 18. között ellenzéki előválasztást tartanak a főváros V. kerületében. Az online vagy személyes voksoláson Kovács Alex Gábor és Juhász Péter között lehet majd választani, hogy melyikük legyen a jelenlegi fideszes polgármester kihívója.

Most már biztos, hogy egy újabb fővárosi kerületben is lesz ellenzéki polgármesterjelölti előválasztás, méghozzá az V. kerületben, amely jó ideje biztos bástyája a Fidesznek. Belváros–Lipótvárosban a jelöltek mezőnye mostanra letisztult, két emberre szűkült a verseny.

A kerületben már egyszer kitűzték az előválasztás időpontját április 4–7. közé, március végén viszont úgy tűnt, hogy nem lesz az egészből semmi – írta meg a HVG.

Végül a két ellenzéki jelöltnek sikerült megállapodnia a részletekben, így  április 15–18. között megtartják a választást, amelyen online és személyes voksolásra is lehetőség lesz. A két függetlenként induló jelölt:

  • Kovács Alex Gábor ex-MSZP-s önkormányzati képviselő, akit a Tiéd a Belváros nevében indul
  • és Juhász Péter korábbi önkormányzati képviselő, akit a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Márki-Zay-féle MMN és a Jakab-féle Nép Pártján is támogat.

Majdnem egy harmadik jelölt is akadt, de a Momentum végül visszakozott, ugyanis Kerpel-Fronius úgy döntött, nem indul el, hanem visszalép Juhász Péter javára. Közben az is változott, hogy a kezdetben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeként bejelentett Juhász mögül kifarolt a Kutyapárt, így függetlenként méreti meg magát.

Továbbra is kérdéses, hogy a XIV. kerületben lesz-e előválasztás, ahol a jelenlegi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba nem akarja ezt. Viszont úgy tűnik, mégis megtartják, és Horváthnak két kihívója is akad: Rózsa András – pont a választás miatt a pozíciójáról lemondott – alpolgármester, aki a Momentum színeiben indulna, és a Szikra Mozgalom jelöltje, Sudár Orsolya – értesült a lap.