A listavezetés ellenére Donáth Annának esze ágában sincs beülni a Fővárosi Közgyűlésbe

2024.04.20. 12:25
Magyar Péternek és a DK-nak is üzent programbemutatóján Donáth Anna. A Momentum elnöke azt mondta, megérti Magyar Pétert, hogy nem akar együttműködni az óbaloldallal, a DK-nak pedig lelke rajta, ha elutasítja az együttműködést. Azt is mondta, hogy a Momentum nem zárkózik el a Magyar Péterrel való partnerségtől.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egon vendége Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője volt, aki a beszélgetéskor annak a meglátásának adott hangot, hogy Magyar Péter a Tisza Párttal már talán minden olyan szavazót megszólít, „akinek elege van abból, hogy újra és újra kétharmad van”.

Az interjúban a következő megállapításokat tette:

  • Kétségtelen, hogy Magyar Péter visszaadta a remény szikráját, mert az embereknek szükségük van arra, hogy újra elhiggyék, rajtuk múlik a változás. Donáth Anna úgy látja, ezt nem elismerni egyrészt felelőtlenség, másrészt politikai butaság.
  • Szerinte az összes statisztika azt mutatja, hogy Cseh Katalinnal együtt többet tett, mint a többi magyar ellenzéki képviselő, úgy, hogy ő közben még szülni is volt, meg a pártot is vezette. Arról is beszélt, hogy Cseh Katalin a 17. legbefolyásosabb európai parlamenti képviselő.
  • Nagy eredményként értékelte, hogy Cseh Katalin volt az egyik magyar tárgyalója a jogállamisági mechanizmusnak, ami a mai napig tartja magát.
  • Szintén nagy eredménynek nevezte, hogy Cseh Katalinnak sikerült kiharcolnia az önkormányzatoknak folyósítható közvetlen forrásokat, ő pedig kifejezetten a civil szervezetek által lehívható közvetlen forrásokat duplázta meg, sőt Cseh Katalin most a következő évi költségvetésben is főtárgyaló volt.
  • Donáth Anna kijelentette, hogy kötelességük a lehető legtöbb ilyen forrást a kormány kikerülésével azokhoz eljuttatni, akiknek ezt valójában szánták, vagyis az önkormányzatoknak, a vállalkozóknak és a civileknek.
  • Meglátása szerint a lehető leghasznosabb dolog az lenne Magyarország érdekében, ha csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez, mert ez egy garancia lenne arra, hogy „nem lopják el az EU-s forrásokat”.
  • Donáth Anna szerint felelőtlenség olyan illúzióba kergetni a választókat, hogy előrehozott választások lesznek június 9-én, és hirtelen eltűnik a NER. Szerinte ennek ellenére biztos, hogy megremegett a rendszer, amiben a Momentumnak is nagyon nagy szerepe volt, ahogy abban is például, hogy Novák Katalin lemondott, és abban, hogy ebből kinőtt egy új jelenség, vagyis Magyar Péter meg tudta mozgatni az embereket.
  • Meglátása szerint mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Magyarország erős partnere legyen az Európai Uniónak, de ehhez az kell, hogy helyreállítsák a demokráciát Magyarországon.
  • Donáth Anna arról is beszélt, hogy esze ágában sincs beülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Noha ő szerepel a párt budapesti listájának első helyén, mindezt csak szimbolikus gesztusnak tartja. Álláspontja szerint az, hogy mindkét lista élén ő áll, csak a párt egységét fejezi ki.

Mint azt az Index megírta, saját listát állít a Momentum Budapesten, hogy önállóan mérettesse meg magát a fővárosi választáson, valamint a párt pénteken bemutatta európai parlamenti és önkormányzati választási programját.