2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Nincs olyan település, ahol az összes nemzetiség tarthat települési szintű választást

2024.05.20. 14:36
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő reggeli adataiból kiderült, hogy nincs olyan magyarországi település, ahol mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást június 9-én, de van hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség választhat települési képviselőket.

Öt évvel ezelőtt a főváros XI. kerülete volt az egyetlen település az országban, ahol valamennyi nemzetiség (a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán) megválaszthatta települési szintű önkormányzatának tagjait.

Az NVI hétfő reggeli adataiból kiderül, hogy június 9-én nem lesz ilyen település – adta hírül az MTI.

A törvény szerint azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább 25 volt.

Azokon a településeken is ki kell tűzni a választást, ahol a 2019-es választás után megalakult az adott nemzetiség települési önkormányzata és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a 20-at, illetve ahol nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött 2023. december 1-jén.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezek alapján március 12-én 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de a Nemzeti Választási Iroda  internetes tájékoztató oldalának hétfő reggeli adatai szerint csak 2150 tartható meg. A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB,

nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

Ezek alapján, bár a XI. és XIII. kerületben kiírta mind a 13 nemzetiség települési választását az NVB, a szlovén nemzetiségi jelöltek hiányában nem tudja megtartani a választását. Van azonban hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség tarthat települési szintű választást: a III., IV., X., XI., XIII., XVIII. és XIX. kerületben; ezen kerületek egyikében sem tartják meg a szlovén nemzetiség választását.

Nyolc olyan település van, ahol 11 települési nemzetiségi választást lehet megtartani: Budapest V., VIII., IX., XII., XIV., XV. kerületében, valamint Pécsen és Szegeden.

A települési nemzetiségi választásokon 13 075 jelölt indul, a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kázsmárkon, ahol 29 roma jelölt verseng egymással az öt képviselői helyért.