2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Megismétlik a választást egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen

2024.06.16. 17:32
Megismétlik a polgármester-választást egy szabolcsi településen. Az ezer fős községben egy független jelölt és a Fidesz-KDNP jelöltje csapott össze egymással.

A területi választási bizottság helyt adott a 12 szavazatos különbséggel alul maradt független jelölt fellebbezésének és elrendelte a polgármesteri válaszaszás megismétlését a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken – számolt be a 24.hu

Az ezer fős településen a Fidesz-KDNP jelenlegi polgármestere, Klenik Sándorné és a független Bíró Péter mérkőzött meg egymással június 9-én. Az eredmény szerint a Fidesz-KDNP jelöltje 312 míg a független jelölt 300 szavazatot szerzett. 

A jelöltek az eseményekre Facebook-on is reagáltak. Klenik Sándorné videójában úgy fogalmazott, az ismételt választás „semmilyen formában nem vette el a kedvét”, majd hozzátette, hogy bár ellenfele adta be az eredmény elleni kifogást, szerinte ők hátráltatták a szavazást.

Bíró Péter pedig azt kifogásolta, hogy a helyi idősotthon lakóinak kezében fideszes szórólapok voltak.  A területi választási bizottság már meg is semmisítette a penészleki polgármesteri választás eredményét – írta a lap. 

Budapesten újraszámolták az érvénytelen szavazatokat 

Ahogy arról beszámoltunk, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert a bizonyítékok alapján 202 szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül szerdai ülésén döntött az ügyben, és elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatinak újraszámolását. 

A Nemzeti Választási Iroda péntek délelőtt 9 órától kora délutánig számolta újra az elrontott szavazólapokat. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után is Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, mindössze 41 szavazattal megelőzve a második helyen végző Vitézy Dávidot. A regnáló főpolgármester azonban mindenképp fellebbez a bizottság döntése ellen.