Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz nem vesz részt az október 23-ai parlamenti ünnepségen?

2002.10.04. 19:13
Az MSZP parlamenti frakciója súlyos hibának tartaná, ha a Fidesz nem venne részt az Országgyűlés október 23-i ünnepi emlékülésén, és hibának tartja már a részvétel "lebegtetését" is.
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető közleményében leszögezi: a Fidesz viselkedése méltatlan október 23-a emlékéhez és az Országgyűléshez is.

"A Fidesz nem bújhat '56-os szervezetek háta mögé

- Már az sem jó, ha az utcán külön táborokban ünneplünk, de újabb lépést tesz az ország kettéosztása felé, aki már a parlamentet sem tekinti közös helyszínnek - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: a Fidesz nem bújhat egyes 56-os szervezetek háta mögé.

- Wittner Mária és mások már megszenvedtek a tévedés jogáért is, őket ezért nem érheti bírálat. A Fidesz politikusainak azonban ilyen joga nincs. Felelősségük annál nagyobb, ha kisajátítják és elrontják a nemzet ünnepét - véli Lendvai Ildikó.

Még a napirendről sem tudtak megegyezni

Az ügy előzménye, hogy a házbizottság nem tudott dönteni csütörtökön a parlament október 23-i ünnepi ülésnapjával kapcsolatban, ezért Szili Katalin a jövő hét keddre összehívta a testület rendkívüli tanácskozását, hogy ott a frakciók kialakíthassák közös álláspontjukat az ünnepi ülésről.

Az Országgyűlés elnöke a testület tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Áder János, a Fidesz frakcióvezetője levélben jelezte, hogy a képviselőcsoport az ülésnappal összefüggő álláspontját csak az 56-os szervezetekkel, a forradalomban részt vett több személlyel történő egyeztetést követően tudja kialakítani. A parlament elnökének írott levelében Áder János közölte, hogy a Fidesz-frakciót az egyeztetéssel kapcsolatos kéréssel több, a forradalomban részt vett személy, illetve 56-os szervezet kereste meg.