A Fidesz nem vesz részt az október 23-ai parlamenti ünnepségen?

2002.10.04. 19:13
Az MSZP parlamenti frakciója súlyos hibának tartaná, ha a Fidesz nem venne részt az Országgyűlés október 23-i ünnepi emlékülésén, és hibának tartja már a részvétel "lebegtetését" is.
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető közleményében leszögezi: a Fidesz viselkedése méltatlan október 23-a emlékéhez és az Országgyűléshez is.

"A Fidesz nem bújhat '56-os szervezetek háta mögé

- Már az sem jó, ha az utcán külön táborokban ünneplünk, de újabb lépést tesz az ország kettéosztása felé, aki már a parlamentet sem tekinti közös helyszínnek - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: a Fidesz nem bújhat egyes 56-os szervezetek háta mögé.

- Wittner Mária és mások már megszenvedtek a tévedés jogáért is, őket ezért nem érheti bírálat. A Fidesz politikusainak azonban ilyen joga nincs. Felelősségük annál nagyobb, ha kisajátítják és elrontják a nemzet ünnepét - véli Lendvai Ildikó.

Még a napirendről sem tudtak megegyezni

Az ügy előzménye, hogy a házbizottság nem tudott dönteni csütörtökön a parlament október 23-i ünnepi ülésnapjával kapcsolatban, ezért Szili Katalin a jövő hét keddre összehívta a testület rendkívüli tanácskozását, hogy ott a frakciók kialakíthassák közös álláspontjukat az ünnepi ülésről.

Az Országgyűlés elnöke a testület tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Áder János, a Fidesz frakcióvezetője levélben jelezte, hogy a képviselőcsoport az ülésnappal összefüggő álláspontját csak az 56-os szervezetekkel, a forradalomban részt vett több személlyel történő egyeztetést követően tudja kialakítani. A parlament elnökének írott levelében Áder János közölte, hogy a Fidesz-frakciót az egyeztetéssel kapcsolatos kéréssel több, a forradalomban részt vett személy, illetve 56-os szervezet kereste meg.