György
8 °C
23 °C

Forgalomszervezési gondok a MÁV-Startnál

2008.05.09. 13:34
Öt hónapja nem képes a MÁV-Start és a szlovén vasút megegyezni arról, milyen menetrend szerint közlekednek az Őrihódos - Zalalövő - Zalaegerszeg vasútvonalon a vonatok. A vita miatt mindennaposak a késések és a csatlakozásmulasztások.

Nem találja a közös nevezőt a szlovén vasút és a MÁV-Start az egyetlen magyar-szlovén vasúti határátmenet menetrendjében. A szlovén vasút a szlovén menetrend szerint indítja Magyarországra a vonatokat, amely a MÁV-Start menetrendjéhez képest 12-15 perces késést is jelenthet.

A Vas népében panaszkodott egy utas arra, hogy a Zalalövő - Körmend vonat rendszeresen lekési a szombathelyi csatlakozást. A vasutasok szerint ez azért van, mert Szlovéniából késve indítja a szlovén forgalmista az Őrihódos - Zalalövő - Zalaegerszeg személyvonatokat, amelyre a körmendi vonat Zalalövőn vár.

Személyszállító vonatok indulása Õrihodosról
A MÁV-Start szerint 3:41 5:48 7:15 8:08 11:41 13:00 15:43 19:26
A szlovén vasút szerint 3:40 5:48 7:15 8:20 11:41 13:00 15:58 19:30

A MÁV Zrt. által kiadott Közforgalmú Menetrend és a szlovén vasút által kiadott menetrendet összevetve látható, hogy nyolcból négy vonat adatai eltérően szerepelnek. Egy vonat egy perccel korábban, három pedig rendre 12, 15, 4 percet késve indul Szlovéniából. Mindhárom késve induló vonat - még a négy percet késő is - okozhat csatlakozásmulasztást Zalalövőn vagy Körmenden, sőt kettő közülük Zalaegerszegen is.

A MÁV-Start üzemirányítási szervezete hónapok óta képtelen kezelni a szlovén határon fellépett problémát, noha az eddig is ismeretes volt előttük. Állításuk szerint már több alkalommal is felvették a kapcsolatot a szlovén vasúttársaság munkatársaival, ám az eddig szemlátomást semmiféle eredményre nem vezetett. A cégnél elmondták, hogy a problémával kapcsolatban a Vas népében megjelent jelzésen kívül a MÁV-Start ügyfélszolgálatához utaspanasz eddig nem érkezett. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a probléma csak egy utast érint, hanem azt, hogy az utasok nem a MÁV-Startnak, hanem a Körmend-Szombathely vonatot üzemeltető GYSEV-nek panaszkodnak.

A GYSEV-nél kérdésünkre elmondták, hogy a problémát már többször jelezték a MÁV-Start irányába és nagyon várják a megoldást. Az érintett csatlakozóvonatok 5-5 percet várnak a késett MÁV-Startos zalaövői személyvonatra Körmenden. Többet a lényegesen nagyobb számú fővonali utas és a vonatkeresztezések feszessége és kötöttsége miatt nem tehetnek.

A Zalalövő - Őrihódos vasútvonalat csak 2001-ben adták át, közös határállomással Szlovéniában, kőhajításnyira a szlovén-magyar államhatártól. A MÁV által kiadott menetrendek évek óta hol belföldi, hol külföldi állomásnak jelöli Őrihódost. Most épp belföldi állomás, Őrihódos és Bajánsenye között 0 km-es díjszabási távolsággal. Ennek ellenére a MÁV-Start belföldi számítógépes jegykiadó-rendszerei nem tudnak Őrihódosra belföldi menetjegyet kiadni, és a pénztárosok emiatt - jogilag aggályos módon - nemzetközi menetjegy váltására buzdítják az utasokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!