Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húzódó alkotmánybíró-választás

2004.09.14. 16:58
A pártok egyelőre nem jutottak megállapodásra a két üres és a hamarosan megüresedő alkotmánybíró utódlásában.
Megrekedtek az alkotmánybírókról folytatott tárgyalások, mert a Fidesz nem fogadta el a koalíciós pártok jelöltjét, mondta Fodor Gábor (SZDSZ) az Indexnek kedden. Az MSZP és az SZDSZ az egyik posztra Halmai Gábor alkotmányjogászt jelölte, de ez - a hírek szerint - a Fidesznek elfogadhatatlan.

Fodor közölte, eddig nem volt szokás az egyik oldalnak beleszólnia a másik oldal személyi javaslataiba. Hozzátette, nem tudja, mikor folytatódnak és zárulnak le a tárgyalások.

Répássy nem nyilatkozik személyekről

Répássy Róbert fideszes képviselő az Index érdeklődésére azt mondta, folynak a tárgyalások, amelyek nem olyan kérdésről szólnak, amelyekről az első találkozón megegyezés szokott születni. Répássy nem akart arról beszélni, hogy támogatják-e Halmai Gábort, mint mondta, a megegyezés előtt nem szeretne személyekről nyilatkozni.

"Több személy is szóba került, most mindenki mérlegeli, hogy kinek ki az elfogadható" - fogalmazott, hozzátéve, nincs olyan szokásjog, hogy az ellenzék nem szól bele a kormányoldal jelöltjébe. Megjegyezte, a jelölteknek meg kell felelniük annak az elvárásnak, hogy a pártok minimálisan támogathatónak tartják.

Répássy szerint az ideális az lenne, ha mind a három jelölt élvezné az összes párt bizalmát. Megjegyezte, reméhetőleg szeptember végén, október elején megállapodnak a személyekben.

Az üresedések

Németh János, a testület korábbi elnökének megbízatása tavaly nyáron járt, le, akkor töltötte be ugyanis a hetvenedik életévét. Czúcz Ottó május 30-án mondott le és ezzel kilenc főre csökkent az eredetileg tizenegytagú testület.

Az év végén pedig Strausz János is eléri hetvenedik életévét, azaz megszűnik az ő megbízatása is.