Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Húzódó alkotmánybíró-választás

2004.09.14. 16:58
A pártok egyelőre nem jutottak megállapodásra a két üres és a hamarosan megüresedő alkotmánybíró utódlásában.
Megrekedtek az alkotmánybírókról folytatott tárgyalások, mert a Fidesz nem fogadta el a koalíciós pártok jelöltjét, mondta Fodor Gábor (SZDSZ) az Indexnek kedden. Az MSZP és az SZDSZ az egyik posztra Halmai Gábor alkotmányjogászt jelölte, de ez - a hírek szerint - a Fidesznek elfogadhatatlan.

Fodor közölte, eddig nem volt szokás az egyik oldalnak beleszólnia a másik oldal személyi javaslataiba. Hozzátette, nem tudja, mikor folytatódnak és zárulnak le a tárgyalások.

Répássy nem nyilatkozik személyekről

Répássy Róbert fideszes képviselő az Index érdeklődésére azt mondta, folynak a tárgyalások, amelyek nem olyan kérdésről szólnak, amelyekről az első találkozón megegyezés szokott születni. Répássy nem akart arról beszélni, hogy támogatják-e Halmai Gábort, mint mondta, a megegyezés előtt nem szeretne személyekről nyilatkozni.

"Több személy is szóba került, most mindenki mérlegeli, hogy kinek ki az elfogadható" - fogalmazott, hozzátéve, nincs olyan szokásjog, hogy az ellenzék nem szól bele a kormányoldal jelöltjébe. Megjegyezte, a jelölteknek meg kell felelniük annak az elvárásnak, hogy a pártok minimálisan támogathatónak tartják.

Répássy szerint az ideális az lenne, ha mind a három jelölt élvezné az összes párt bizalmát. Megjegyezte, reméhetőleg szeptember végén, október elején megállapodnak a személyekben.

Az üresedések

Németh János, a testület korábbi elnökének megbízatása tavaly nyáron járt, le, akkor töltötte be ugyanis a hetvenedik életévét. Czúcz Ottó május 30-án mondott le és ezzel kilenc főre csökkent az eredetileg tizenegytagú testület.

Az év végén pedig Strausz János is eléri hetvenedik életévét, azaz megszűnik az ő megbízatása is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!