Jácint
17 °C
31 °C

Az Alkotmánybíróság jogellenesnek találta a kórháztörvény egyes rendelkezéseit

2008.09.23. 11:12
Az MDF 2007-ben fordult az Alkotmánybírósághoz. A testület néhány rendelkezést az alaptörvénybe ütközőnek talált, de a jogszabály egészét nem semmisítette meg.

A kórháztörvényt, amely Molnár Lajos (SZDSZ) volt egészségügyi miniszter nevéhez fűződik, 2006. december 18-án fogadta el az Országgyűlés, a jogszabály április 1-jén lépett életbe. A törvény egyebek mellett szakmákra lebontva meghatározza az egyes kórházak által végezhető egészségügyi ellátásokat.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatával megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit, de elutasította a reformtörvény egészét támadó indítványokat.

Az Ab az indítványok alapján megállapította, hogy a fekvőbeteg-kapacitások felosztására kialakított eljárási rend nem felel meg a jogállamiság követelményének. Az egészségügyi miniszter döntésének szempontrendszerét a jogszabályok elégtelenül határozzák meg, így az a jogbiztonságot sértő, széles körű mérlegelési jogkört biztosított a tárcavezetőnek.

Az Ab megállapította azt is, hogy a regionális egészségügyi tanácsok határozathozatali rendje az alaptörvénybe ütközik, és a helyi önkormányzatok alapjogait is sérti. A testület megsemmisítette a törvény azon rendelkezéseit, melyek a kapacitások felosztására vonatkozó szempontok meghatározását egészségügyi miniszteri rendeletre bízták, továbbá az idevonatkozó miniszteri rendeletet.

Az alkotmánybírák szerint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot törvényben kell szabályozni, ezért az olyan törvényi felhatalmazás, amely ezt teljes egészében miniszteri rendeletalkotásra hagyja, sérti az Alkotmányt. Az Ab azonban elutasította a reformtörvény egészének megsemmisítésére irányuló beadványokat, ugyanis a testület szerint a jogszabály egésze nem sérti az egészséghez fűződő jogot.

Egyúttal az Ab megerősítette azt az alkotmányos követelményt, amely szerint az államnak akkor is garantálnia kell a törvényben biztosított egészségügyi szolgáltatások teljesítését, ha az az Egészségbiztosítási Alapból nem finanszírozható.