Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az Alkotmánybíróság dönthet a kórházreferendumról

2004.05.19. 16:05
Kárpáti Zsuzsa szocialista képviselő több frakciótársával azt tervezi, hogy az Alkotmánybíróság fordul a kórháztörvény elleni referendum miatt, szerinte ugyanis nem egyértelmű, miről kellene dönteniük a szavazóknak. A szocialista képviselő frakciójának helyettes vezetője viszont azt mondta az Indexnek, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a képviselőnőt eltérítsék szándékától.
Különbözőképpen ítélik meg a szocialista párt tagjai a kórháztörvényről kiírandó referendumot. A parlament hétfői döntésének értelmében legkésőbb augusztus közepéig ki kell írni a népszavazást kórháztörvényről, amit még decemberben megsemmisített az Alkotmánybíróság.

Nem értenek egyet

Az Ab decemberi döntése után a Munkáspárt tovább folytatta a törvény elleni aláírás-gyűjtési akcióját. Összegyűlt a kétszázezer aláírás, így hétfőn a parlamentnek alkotmányban rögzített kötelessége volt a kérdésről határozatot hozni. Mádl Ferenc köztársasági elnöknek legkésőbb augusztus közepéig népszavazást kell kiírnia. A Munkáspárt kérdőíve szerint arról kell szavazni, hogy "egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?".

Kárpáti Zsuzsa MSZP-s képviselő, amennyiben a jövő hétig nem teszi meg helyette más - az Alkotmánybírósághoz fordul. Az Indexnek kifejtette, a népszavazás a törvényre irányul, azt viszont megsemmisítette az Ab. "A szavazóknak tudniuk kell, miről döntenek, jelenlegi helyzetben nem egyértelmű, miről szól a munkáspárti kezdeményezés" - mondta a képviselő az Indexnek. A képviselő egyébként úgy tudja, már érkezett egy állampolgári beadvány a testülethez. Ha ez bebizonyosodik, akkor frakciótársaival nem fordulnak a testülethez.

Nem ez a dolguk

Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes ugyanakkor azt mondta az Indexnek, hogy mindent elkövetnek, hogy a frakcióból senki se forduljon az AB-hez a kórháztörvény elleni referendum ellen. "Nem ez a dolguk" - mondta. Juhász szerint amennyiben az emberek akarnak a kérdésről dönteni, akkor erre meg kell adni nekik a lehetőséget.