Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mikola: Big Brother tálcán kínálja az abortusztablettát

2005.09.15. 20:20
A törzskönyvvel még nem rendelkező, de nemsokára kapható, műtét nélküli abortuszt lehetővé tevő abortusztabletta ellen tartott tüntetést az Alfa Szövetség az Egészségügyi Minisztérium előtt. A felszólalók magzatok elleni háborúról, a férfiak felelősségéről, a zsidókról és Jézusról beszéltek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
A szerepek és a demonstráció céljának tisztázásával kezdődött az Alfa Szövetség abortuszellenes - egy a nyolcadik hétig abortáló tabletta elleni - demonstrációja csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium előtt: a rendezvényen megjelent néhány fős jobbikos táborral elrakatták zászlóikat és tábláikat, mondván, ez nem az ő demonstrációjuk, egy fiatalt pedig a szervezők rendőrökkel vitettek arrébb, mert táblán képmutatással vádolta az eseményen résztvevőket.

Mindegy ki az apa

A nyolcvan érdeklődő között akadt, aki még szintén a rendezvény kezdete előtt a "kiválasztott nép előtt fejet hajtó egyházi vezetőket" bírálta a körülötte állóknak, de ő hamar magára maradt. Semjén Zsolt, a Fidesz-frakció tagja azon véleményét osztotta meg néhány fős hallgatóságával, hogy parlament nem játszhat istent, és hogy ha két hónapos magzatokat meg lehet ölni, akkor a fiatalokat vagy az időseket is meg lehetne: "nincs tudományos és teológiai alapja, hogy ott húzzuk meg a határt" - mondta.

"Az élethez való jogát senkinek sem érintheti az, hogy ki az apja", jelentette ki arra a felvetésemre, hogy abban az esetben sem tartja-e indokoltnak az abortuszt, ha egy nőt megerőszakolnak, és teherbe esik. Semjén szerint a "legjogfosztottabb" kisebbség a magzat, és ők a magzatokat képviselik. Hogy a Fidesz álláspontját is képviselik-e, arra annyit felelt, hogy a Fidesz-frakció Kereszténydemokrata Néppárthoz tartozó tagjainak álláspontját képviseli.

Inkább vidéken

A rendezvényt Semjénen kívül amúgy elkerülték a parlamenti politikusok, így tett Mikola István is, aki az eredeti tervek szerint a rendezvény végén beszélt volna, de aztán mégis sürgősen vidékre kellett utaznia, de a rendezőknek elküldte beszédének írott változatát, amelyből megtudhattuk, "a Big Brother beköltözött az otthonainkba és már tálcán kínálja korunk mérgét, az abortusztablettát". A gyermekes nők életminősége rosszabb, mint a gyermekteleneké, ami a fiatal anyáknál nagy lelki és társadalmi túlterheltséget okoz, mondta volna Mikola.

A Big Brother, a tálca és az abortusz

"Mit lehet tenni?!", kérdezte tolmácsa útján a Fidesz egészségügyi minisztere, aki szerint elsőrendű, hogy a Big Brothert ki kell űzni az otthonokból, és "nekünk férfiaknak kell megadni azt a biztonságérzetet, ami oldja a nők egzisztenciális szorongását".

Csókay András főorvos azt a tapasztalatát osztotta meg hallgatóival, hogy a hozzá hasonlóan hitüket csak későn megtaláló orvosok életük legnagyobb hibájának azt tartják, hogy nem akadályoztak meg abortuszt.

Abortusz, háború

"Az emberek felháborodnak az iraki bombázásokban meghaltak miatt", de a "nagyságrendileg nagyobb erőszakos abortuszon" viszont nem, mondta. Papp Lajos főorvos szerint 1956-tól 2004-ig 5,5 millió áldozatot követelt a "magzatok elleni háború". Szerinte Mátyás idején a lakosság 80 százaléka magyar volt, de II. József idején készült népszámlálásból kiderült, hogy inkább a nemzetiségek szaporodtak.

A magzat az élet

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy kizárólag nagycsaládos orvosként szólal fel. "Hite szerint" a magzat az emberi élet, és ezt elvenni bűn. Olyan körülményekre lenne szükség, amelyben az abortusz fel sem merül, mondta.

Balczó András Jézusról valamint azokról beszélt, akik nem az ő útját követik. Ez utóbbiak - konkrétan említve a zsidókat - a hazugság és a gyilkosság pártján állnak. Szerinte a szellemi katasztrófát mindig fizikai katasztrófa követi: példaként említette a tavalyi cunamit, amelyet isten szerinte azért küldött, mert Srí Lankán nem engedték a keresztényeknek ünnepelni a karácsonyt, ezért "két óra múlva érkezett az ár". Aktuálisan a New Orleans-i tragédia is szellemi katasztrófa eredménye, vélekedett.

Téglásy Imre, az Alfa Szövetség vezetője arról beszélt, hogy ma a teremtés parancsát átírták, és azt hirdetik, hogy "ne szaporodjatok! Ne sokasodjatok!" Szerinte ördögi társadalmat teremtettünk. A szövetség egy gyászkoszorút, és egy vörös rózsákból álló koszorút küldtött Rácz Jenő miniszternek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A kormánypártok szerint a nőknek joguk van dönteni

A kormány természetesen azt szeretné, hogy minél több gyermek szülessen és nevelkedjen megfelelő körülmények között, egészségben, családban Magyarországon - kommentálta a csütörtökre meghirdetett abortszellenes tüntetést az MTI-nek Batiz András kormányszóvivő. Közölte: a kormány álláspontja szerint ugyanakkor vannak kivételes esetek. A kormánynak meggyőződése az is, hogy a nőknek joguk van dönteni saját sorsukról. Az abortusztabletta alkalmazása sem lazítást, sem szigorítást nem jelentene terhesség-megszakítás jelenlegi gyakorlatában - mutatott rá Batiz András. Megjegyezte, hogy a tabletta egyelőre nincs törzskönyvezve Magyarországon, de a WHO egyik bizottsága ajánlotta, hogy kerüljön be az alapgyógyszerek körébe.

Az SZDSZ nem ért egyet semmilyen akcióval és törekvéssel, amely a nők önrendelkezési jogát bármilyen módon csorbíthatja - jelentette ki Kuncze Gábor pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.