Friderika
12 °C
29 °C

Szerdán döntenek a jövő évi adókról

2003.09.02. 23:45
Az MSZP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizzék az alanyi jogon járó szociális juttatásokat, az SZDSZ pedig kiterjesztené az EVA-t.
A miniszterelnök és a két koalíciós pártelnök a tervek szerint szerdán tekinti át, hogy a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos - szakértői egyeztetéseken kidolgozott - javaslatok közül melyiket fogadja el. A hétfőn befejeződött háromoldalú - a koalíciós pártok és a kormány közötti - szakértői megbeszélések résztvevői alternatívákat dolgoztak ki, milyen intézkedésekkel teremthető elő a jövő évi szja-csökkentés fedezete. Az egyeztetésre az adóügyek kapcsán július közepe óta tartó koalíciós nézetkülönbség miatt volt szükség.

A kidolgozott alternatívák mindegyike tartalmazza az adócsökkentés fedezetét - mondta hétfőn a részletek említése nélkül a parlament költségvetési bizottságának alelnöke, Szabó Lajos, aki a megbeszéléseken az MSZP-t képviselte. A szakértők abban egyetértettek, hogy olcsóbb államigazgatásra van szükség: a takarékosság a költségvetési szerveket és azok háttérintézményeit érintheti.

Szabó Lajos közölte, az MSZP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizzék az alanyi jogon járó szociális juttatásokat, s a szocialisták célja az arányosabb közteherviselés is.

Rászorultság alapján

A szabad demokraták ugyanakkor a szociális juttatásokat rászorultsági alapon képzelik el. Mint az SZDSZ-t a munkacsoportban képviselő Wekler Ferenc, az Országggyűlés alelnöke rámutatott, várhatóan az is növelné a bevételeket, ha az egyszerűsített vállalkozói adót a jelenleginél szélesebb körre terjesztenék ki. Az esetleg más adók megváltoztatásával elérhető szja-csökkentésről viszont kijelentette: pártja nem támogat adóemeléseket. Az SZDSZ számítása szerint, ha a kormány változatlanul hagyja a jövő évre már elfogadott személyi jövedelemadó-táblát - a szabad demokraták ezt tartanák a megfelelő megoldásnak - egy adózó átlagosan 46 600 forintot takaríthatna meg.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki a megbeszéléseken a kormány képviseletében vett részt, korábban szintén azt közölte, hogy több változatot dolgoznak ki a szükséges 140-150 milliárd forint előteremtésére. Mint elmondta, a költségcsökkentéstől érintett intézményeknél nem terveznek létszámleépítést, de megszabják az elkölthető összeg nagyságát. "Azt pedig, hogy ebből miként gazdálkodnak, a helyi szintű vezetők dönthetik el" - fűzte hozzá.

Költségvetési huzavona

A koalíciós pártok vezetői és a miniszterelnök augusztus 25-én ültek tárgyalóasztalhoz, ekkor állapodtak meg a munkacsoport felállításáról is.

Az egyeztetés előzménye, hogy László Csaba pénzügyminiszter július 16-án bejelentette: elmarad az szja jövő évi csökkentése, amelyről egy 2002-ben elfogadott törvény rendelkezik. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök közölte, hogy pártja ragaszkodik az adóterhek csökkentéséhez. Medgyessy Péter kormányfő erre úgy reagált, az SZDSZ-nek kell megtalálnia az adócsökkentés ellentételezését.

Kovács László MSZP-elnök július 21-én azt mondta, pártja a gazdaság teljesítőképessége miatt nem lát lehetőséget az adócsökkentésre. A szocialista pártelnök ugyanakkor kijelentette, az MSZP kész az egyeztetésre.

Az adócsökkentésre a munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben a kormány céljai nem csorbulnak, azaz nem romlik az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz, és megvalósulnak mindazok a fejlesztések és építkezések, amelyeket a kormány tervez - mondta Medgyessy Péter az augusztus 25-i egyeztetés után. Úgy fogalmazott: "eldöntött, hogy lesz adócsökkentés. A Kossuth rádió reggeli hírműsorában pedig egy nappal később kijelentette, egyetért azzal, hogy ne módosítsák a jövő évi adótáblát rögzítő törvényt.