Árpád
-2 °C
4 °C

Szerdán döntenek a jövő évi adókról

2003.09.02. 23:45
Az MSZP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizzék az alanyi jogon járó szociális juttatásokat, az SZDSZ pedig kiterjesztené az EVA-t.
A miniszterelnök és a két koalíciós pártelnök a tervek szerint szerdán tekinti át, hogy a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos - szakértői egyeztetéseken kidolgozott - javaslatok közül melyiket fogadja el. A hétfőn befejeződött háromoldalú - a koalíciós pártok és a kormány közötti - szakértői megbeszélések résztvevői alternatívákat dolgoztak ki, milyen intézkedésekkel teremthető elő a jövő évi szja-csökkentés fedezete. Az egyeztetésre az adóügyek kapcsán július közepe óta tartó koalíciós nézetkülönbség miatt volt szükség.

A kidolgozott alternatívák mindegyike tartalmazza az adócsökkentés fedezetét - mondta hétfőn a részletek említése nélkül a parlament költségvetési bizottságának alelnöke, Szabó Lajos, aki a megbeszéléseken az MSZP-t képviselte. A szakértők abban egyetértettek, hogy olcsóbb államigazgatásra van szükség: a takarékosság a költségvetési szerveket és azok háttérintézményeit érintheti.

Szabó Lajos közölte, az MSZP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizzék az alanyi jogon járó szociális juttatásokat, s a szocialisták célja az arányosabb közteherviselés is.

Rászorultság alapján

A szabad demokraták ugyanakkor a szociális juttatásokat rászorultsági alapon képzelik el. Mint az SZDSZ-t a munkacsoportban képviselő Wekler Ferenc, az Országggyűlés alelnöke rámutatott, várhatóan az is növelné a bevételeket, ha az egyszerűsített vállalkozói adót a jelenleginél szélesebb körre terjesztenék ki. Az esetleg más adók megváltoztatásával elérhető szja-csökkentésről viszont kijelentette: pártja nem támogat adóemeléseket. Az SZDSZ számítása szerint, ha a kormány változatlanul hagyja a jövő évre már elfogadott személyi jövedelemadó-táblát - a szabad demokraták ezt tartanák a megfelelő megoldásnak - egy adózó átlagosan 46 600 forintot takaríthatna meg.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki a megbeszéléseken a kormány képviseletében vett részt, korábban szintén azt közölte, hogy több változatot dolgoznak ki a szükséges 140-150 milliárd forint előteremtésére. Mint elmondta, a költségcsökkentéstől érintett intézményeknél nem terveznek létszámleépítést, de megszabják az elkölthető összeg nagyságát. "Azt pedig, hogy ebből miként gazdálkodnak, a helyi szintű vezetők dönthetik el" - fűzte hozzá.

Költségvetési huzavona

A koalíciós pártok vezetői és a miniszterelnök augusztus 25-én ültek tárgyalóasztalhoz, ekkor állapodtak meg a munkacsoport felállításáról is.

Az egyeztetés előzménye, hogy László Csaba pénzügyminiszter július 16-án bejelentette: elmarad az szja jövő évi csökkentése, amelyről egy 2002-ben elfogadott törvény rendelkezik. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök közölte, hogy pártja ragaszkodik az adóterhek csökkentéséhez. Medgyessy Péter kormányfő erre úgy reagált, az SZDSZ-nek kell megtalálnia az adócsökkentés ellentételezését.

Kovács László MSZP-elnök július 21-én azt mondta, pártja a gazdaság teljesítőképessége miatt nem lát lehetőséget az adócsökkentésre. A szocialista pártelnök ugyanakkor kijelentette, az MSZP kész az egyeztetésre.

Az adócsökkentésre a munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben a kormány céljai nem csorbulnak, azaz nem romlik az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz, és megvalósulnak mindazok a fejlesztések és építkezések, amelyeket a kormány tervez - mondta Medgyessy Péter az augusztus 25-i egyeztetés után. Úgy fogalmazott: "eldöntött, hogy lesz adócsökkentés. A Kossuth rádió reggeli hírműsorában pedig egy nappal később kijelentette, egyetért azzal, hogy ne módosítsák a jövő évi adótáblát rögzítő törvényt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?