Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Átvállalt vályogház-biztosítások

2002.01.25. 12:41
Az OTP Garancia veszi át az ÁB-Aegon által felmondott biztosításokat - derült ki Varga Mihály pénzügyminiszter és az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. vezérigazgatójának megbeszélése után. Az ÁB-Aegon - a növekvő profit ellenére - döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt négy évben négy nagy, minden eddigi rekordot megdöntő árhullám vonult le a Tiszán.
A napokban jelentette be az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt., hogy árvízveszély miatt a Tisza-menti településeken felmondja a vályogházakra kötött biztosításokat.

Túl sok árvíz...

Az ÁB-Aegon döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt négy évben négy nagy, minden eddigi rekordot megdöntő árhullám vonult le a Tiszán. Annak ellenére döntött így a biztosító társaság vezetője, hogy az rt. 2001 első háromnegyed évében 8,9 milliárd forint nettó profitot ért el, ami 20 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A felmondott szerződések helyett más típusú biztosításokat kínálnak, de ezekben már nem szerepel az árvíz, mint kockázati tényező.

Változatlan feltételek

Ezzel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalába megbeszélésre hívta Kepecs Gábort, az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. vezérigazgatóját. A megbeszélés után a miniszter közölte: az OTP Garancia veszi át az ÁB-Aegon által felmondott biztosításokat, változatlan feltételekkel.

Egyetlen család sem marad biztosítás nélkül a Tisza mentén, minden családnak lesz lehetősége arra, hogy biztosítást kössön - mondta Varga Mihály.

Új megoldást keresnek

Kepecs Gábor tájékoztatása szerint a pénzügyminiszter megértette a lépés hátterét. Elmondta: a kormányzat nyilvánvalóan megvizsgálja, hogy milyen lehetőség van ezeken a területeken a probléma kezelésére. A vezérigazgató szerint a miniszterrel megállapodtak abban, hogy hosszú távon megpróbálnak kitalálni egy olyan megoldást - akár a jövő évtől bevezetendő adókedvezménnyel, kockázati alap létrehozásával -, amely hosszú távon rendezi az árvízi kockázat kezelését.

Közös szerepvállalás

A pénzügyminiszter szerint a piac és az állam szerepvállalásával lehet megteremteni a Tisza mentén élő emberek biztonságát. Kepecs Gábor úgy látja: ha a közösség közös kockázatot vállal, a kormány a biztosítások mellé adókedvezményt adhat. Hozzátette: ezzel arra ösztönözné az állampolgárokat, hogy minél többen kössenek biztosítást.