Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Országszerte az utakon a gazdák

2000.06.07. 11:17
Két napon keresztül az ország minden megyéjében, közel kilencven helyen demonstrálnak a gazdák járműveikkel a forgalmat lassítva, akadályozva. Az akcióban mintegy 30 szervezet vesz részt, egyikük, a Magyar Parasztszövetség szerint Torgyán József azzal mutathatná ki jó szándékát, ha menesztené államtitkárait. A tüntetéseken a termelők a mezőgazdaság rendkívül nehéz helyzetére kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, de a rendezvénnyel az agrártárca szerintük elfogadhatatlan intézkedései ellen is tiltakoznak.
Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a TV2 reggeli műsorában megkérte a tévéseket, ne filmezzék a demonstrálók traktorainak rendszámát, mivel megfenyegették őket: az eszközök ,,szabálytalan használata" a támogatások megvonását vonhatja maga után.

"Torgyán József azzal mutathatná ki jó szándékát, ha menesztené államtitkárait"
Szerdán 10 megyében a demonstráció második napján pedig további kilenc megyében mozdulnak meg a mezőgazdasági termelők. Szaniszló Sándor, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetségének alelnöke szerint a figyelemfelhívó országos tüntetésen csaknem 3200 mezőgazdasági jármű és szállítójármű és mintegy 5000 gazda vesz majd részt. Összesen 89 helyen lesznek jelen a tiltakozók, akiknek a számát a balesetveszély csökkentésének érdekében a szervezők korlátozni kívánják. A gazdák mind a két napon, reggel nyolc és délután három óra között tüntetnek. A közlekedőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a demonstrációt megelőző és az azt követő mintegy két órában sok mezőgazdasági jármű fogja zavarni a forgalmat.

A mezőgazdasági termelők szerdai fél pályás útlezárásairól egyelőre Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Zala megyéből érkezett jelentés. A megmozdulások incidensek nélkül zajlanak. Szabolcsban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége szolidáris ugyan az országos agrárdemonstráció résztvevőivel, de a tiltakozó akcióban nem vesz részt.

A tiltakozó táblái közül több arra figyelmeztet, hogy a termelők jelenlegi helyzete már hasonlít a mohácsi vészhez, illetve Dózsa György parasztháborújának leveréséhez. A felsorakozott gazdák szerint a "végpusztulás előtti állapotban vannak". Úgy vélték, ha nem figyel a kormány a saját népére, ha a parasztságban csak a választások időszakában lát választókat, akkor a vidék elpusztul. Véleményük szerint elszegényedett néppel nem lehet az unióba sem csatlakozni.

A 2-es főút nyolcszáz méteres szakaszán Rétságnál, a 22-es főúton Balassagyarmatnál egy kilométeres részen, valamint a 21-es főúton Bátonyterenyénél kell fennakadásokra számítani. A 7-es főúton Nagyrécsénél, valamint Letenye és Becsehely között, egy kilométer hosszban lassítják a forgalmat a gazdák.

Vas megyében Szombathelyen a 86-os főút Zanatot elkerülő szakaszán, a 87-es út megyeszékhelyet elkerülő szakaszán, Jánosházánál a 8-as és 84-es főút körforgalmú kereszteződésének közelében, Körmendnél a 8-as és 86-os út kereszteződésének közelében, Hegyfalunál pedig a 84-es és 86-os utak találkozásánál zárták le fél pályán az utat az elkeseredett mezőgazdasági termelők.

Győr-Moson-Sopron megyében öt helyszínen gyűltek össze a gazdák - Lövő, Csorna, Mosonmagyaróvár, Pér és Vámosszabadi térségében -, hogy csendes demonstrációjukkal fejezzék ki az agrártárca tevékenységével kapcsolatos elégedetlenségüket.

Hercegszántónál és Kalocsánál 51-es, Soltnál az 52-es, Tompa és Kisszállás között az 53-as útra vonultak ki járművekkel az elkeseredett Bács-Kiskun megyei termelők.

Hevesben a megye három pontján, Hatvan, Tarnaméra, illetve Besenyőtelek határában tiltakoznak félpályás útlezárással az agrártermelők