Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Büntetési eszköz a hálós ágy

2004.04.16. 10:12
Bár Magyarország aláírta a hálós ágyak használatát tiltó nemzetközi egyezményt, pszichiátriai gyógyintézményekben és szociális otthonokban még mindig alkalmazzák ezeket, gyakran a büntetés eszközeként. A hálós ágyak fennmaradásának magyarázata, hogy túl kevés az ápoló, aki a nehezen kezelhető betegekre figyelhetne, derült ki a Magyar Hírlap riportjából.
Négy csatlakozó országra: Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra vonatkoztak a pszichiátriai problémákkal élők jogait védő nemzetközi szervezet tavalyi elmarasztaló megállapításai. A Mental Disablity Advocacy szerint a felsorolt országok pszichiátriai intézményei nemcsak vészhelyzetben, és nemcsak ideig-óráig zárják hálós ágyakba a betegeket, hanem sokszor napokra, hetekre "ottfelejtik" őket. A fő indok, hogy túl kevés az ápoló, aki a nehezen kezelhető páciensekkel foglalkozhatna. Időnként büntetésként is alkalmazzák a betegek elzárására alkalmas ágyakat.

Nincs szakmai indok a hálós ágyak használatára

A hálós ágyak számáról nincsenek pontos adatok, de egy 2002-es felmérés szerint csak a szociális otthonokban 38 ilyen eszköz volt. Ombudsmani vizsgálatoknak és egy rendeletmódosításnak köszönhetően évről évre csökken a számuk a pszichiátriai intézményekben is. "Már folyamatban van a miniszteri rendelet módosítása, de hosszabb idő kell ahhoz, hogy a kényszerítő eszközök korlátozásáról szóló új szabályozást a gyakorlatban is alkalmazzák" - mondta erről a Magyar Hírlapnak Szilágyi Júlia, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának főtanácsosa.

Magyarország vállalta a hálós ágyak felszámolását, hiszen aláírta a kérdést szabályozó nemzetközi egyezményt. A tiltás alapja az volt, hogy a speciális ágyak használatára nem létezik elfogadható szakmai indok, mivel az elzárás további lelki sérülést okoz a mentális problémákkal élőknél. Szilágyi elmondta, a hálós ágyak betiltásával kapcsolatban már utasítást kaptak a szociális intézmények.

Büntetési módszerek

Az intézmények között óriási különbségek vannak: egyes kórházakban hálós ágyba zárással, máshol gyógyszerezéssel vagy a kimenő megvonásával fegyelmezik a betegeket. Az ombudsmani hivatal főtanácsosa szerint a régi módszerek megkövülésének oka a pénz- és emberhiány. "Több évtizede küzdünk emberhiánnyal, és félő, hogy az uniós csatalkozás után még kevesebb orvos marad ezen a területen" - mondta. Ugyanakkor a kórházak és otthonok felügyeleti szervei, a megyei közigazgatási hivatalok évről évre felülvizsgálják az intézményeket, és ha szabálytalanságot észlelnek, átmeneti időre visszavonhatják a működési engedélyüket.

A törökszentmiklósi pszichiátrián, ahol több tragédia is történt, egyetlen döntéssel számolták fel a hálós ágyakat. Az intézményben 2000-ben tűz ütött ki, az egyik ágyhoz láncolt beteg nem tudott elmenekülni a lángok elől, és a helyszínen életét vesztette.