Ágnes
-1 °C
2 °C

Háború-ellenes demonstrálók a parlament üléstermében

2004.04.19. 14:29
A házbizottság vizsgálja, hogyan juthattak be az iraki magyar jelenlét ellen tüntetők a parlamentbe hétfőn. A fiatalokat a teremőrök vezették ki a karzatról. A rendzavarásért az Ahimsa-csoport vállalta magára a felelősséget.
Mi tilos és szabad karzatjeggyel a parlamentben?
1. Ruhatár használata kötelező; 2. A kijelölt közlekedési útvonal igénybevétele kötelező; 3. A karzaton kizárólag ülve szabad tartózkodni; 4. Tilos a tetszésnyilvánítás; 5. Fényképezéskor tilos vakut használni; 6. Tilos az első sorból fényképezni!
"Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal felszerelt tüntetők zavarták meg az Országgyűlés hétfői ülését. A négy narancssárga pólót viselő fiatalt a teremőrök kivezették a karzatról. A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese az Indexnek elmondta, hogy a fiatalok másokkal együtt, karzatjeggyel jutottak be az Országházba. Technikai átvizsgálás is történt, de az csak robbanóanyagra és fémtárgyakra vonatkozik, mondta Sefcsik László, így vihették be magukkal a transzparenst az épületbe. Az őrezred tagjai csak a házelnök utasítására léphetnek az ülésterembe, ezért a performansz után teremőrök vezették ki a négy fiatalt, akiket az V. kerületi rendőrkapitányságon állítottak elő. A rendőrség tájékoztatása szerint rendzavarás szabálysértése miatt hallgatták meg őket, ugyanakkor szabadlábon védekezhetnek. Az iratokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitánysága soron kívül, kedden átküldi a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportjának.

Szili Katalin, az ülést vezető elnök példátlannak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy a házbizottság kivizsgálja az ügyet. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azonnali vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy hogyan juthattak be a rendzavarók a Parlamentbe, kitől kaptak belépési engedélyt. A házbizottság ülése után Szili Katalin azt mondta, hogy a négy fiatal egyik párttól sem kapott segítséget. A házbizottság kezdeményezi a parlamenti üléseterembe jutás szigorítását. Az "intézkedési tervről" Szili azt mondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, a jövőben kizárólag a frakciók és a képviselők vendégei juthatnak be a plenáris ülésekre. Szerinte törvényben, a bíróságokhoz hasonlóan, nevesítve, biztosítani kellene a népképviseleti szerv munkájának zavartalanságát is. A házelnök elmondta, hogy a házszabály szerint az ülés megzavarása esetén az elnök csupán rendreutasíthatja a renitenseket, és ő ezt meg is tette. Tudósítónk szerint a be és kilépést a biztonságiak azonnal bevezették, mert eddig szokatlan módon, az őrök kilépéskor is elkérték az újságírók belépési engedélyét.

Az események után nem sokkal egy bizonyos "Ahimsa"-csoport vállalta magára a rendzavarást. Közleményük alább olvasható. (Az "Ahimsa" a hinduknál azt jelenti, hogy "semmilyen körülmények között, soha nem ölni és nem megsebesíteni")

Polgári engedetlenség
Az Ahimsa Csoport aktivistái 2004. április 19-én délután az Országgyûlés karzatán "Ki irakból!" feliratú transzparenssel kezükben követelték a magyar katonák hazahívását Irakból. Az Ahimsa Csoport tisztában van azzal, hogy polgári engedetlenségi akciójával megsértette a Házszabályként ismert országgyûlési határozatot. A demonstráció résztvevõi vállalják ennek teljes felelõsségét. A demonstráció azért jött létre, mert a politikusok, "képviselõk" figyelmen kívül hagyva a lakosság többségének akaratát rendre olyan döntéseket hoznak, ami alapján Magyarország egy tízezres nagyságrendû halálos áldozattal járó háborúban vesz részt. Ezen felül az ígéretek ellenére Irak mindmáig nem vált békés, demokratikus és lakosai számára legalább a létfeltételeket biztosító országgá, sõt a helyzet jelenleg egyre rosszabbá válik. Ennek fényében követeljük az összes magyar országgyûlési képviselõtõl, hogy tegyen meg mindent az Irakban tartózkodó magyar katonák hazahívásáért és a fegyveres erõszaknak köszönhetõen kialakult polgárháborús helyzet békés rendezéséért. Az Ahimsa Csoport önálló jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet, küzd mindenfajta erõszak és megkülönböztetés ellen, akár a polgári engedetlenség eszközével is. Az "Ahimsa" szó az erõszak minimálisra csökkentését jelenti, ez képezte Gandhi küzdelmének és még korábban az õsi indiai kultúráknak az alapját.